Hogyan biztosítsuk cicánk minden igényét egy kis lakásban?

A cicák, akárcsak nagyméretű, vadon élő rokonaik, territoriális állatok. Ám ez nem jelenti azt, hogy szeretett házi cicánk számára több hektáros területet kellene biztosítanunk. Valójában egy kisméretű lakásban is nagyon jól tudják érezni magukat, és minden igényüket könnyen kielégíthetjük.

1.Biztosítsunk számára néhány kedvenc helyet. Mit szeret egy lakásban élő cica? Nézelődni az ablakban, melegedni a radiátoron, felugrani a nagyszekrény tetejére, elbújni egy sötét sarokban a fotel mögött. Ezért szereljünk az ablakpárkányra széles cicaülőkét, a radiátorra akasszunk fekhelyet, a szekrény tetején biztosítsunk számára akkora szabad helyet, ahol kényelmesen elfér, és hagyjunk rést a fotel mögött, hogy kedvére elbújhasson.

2.A cicák nagyon ügyesek, mindenhová fel akarnak ugrani, és mindenhová be akarnak bújni. Egy cicás gazdinak el kell fogadnia, hogy kedvence számára nincsenek tiltott zónák a lakásban, mert mindent fel akarnak fedezni. Tehát ha félünk, hogy lever valami törékeny tárgyat, vagy beleeszik valamilyen ennivalóba, akkor azokat zárjuk el előle, vagy tegyük olyan helyre, ahol tényleg nem éri el. Engedjük meg neki, hogy szabadon járkálhasson a lakásban.

3.Bármilyen kicsi a tér, ügyeljünk rá, hogy a vizesedény, az ennivalósedény és az alom ne kerüljenek egymás közelébe. Az alomtálcát természetesen higiéniai okokból sem célszerű az étel mellé tenni, de a cicák amúgy sem szeretik, ha az alom mellett tálalnak nekik. És általában azt sem kedvelik, ha a vizesedényük az etetőtál mellett van. Mivel a cicák rossz ivók, célszerű több vizesedényt kitenni a lakás több pontjára, mert így többet fognak inni. Csak arra vigyázzunk, hogy ki ne borítsuk a vizet, ha véletlenül az edénybe botlunk.

4.Szerezzünk be többfunkciós cicabútorokat. Kis lakásba magas, karcsú cicabútorokat érdemes vásárolni, amelyek akár egészen a plafonig érnek, de nem szélesek, így nem foglalnak sok helyet az alsó térben. Egy magas cicabútor, amelyen kaparófa, odú, ülőke, és lelógó játék is van fantasztikus játszó-, mászó- és pihenőhely a cica számára!

5.Kis lakásban gondot okozhat az alomtálca elhelyezése. Ha nagyon zavar bennünket a látványa, beszerezhetünk készen kapható kisszekrényeket, melyen csak egy nyílás van a cica számára, s ezekben diszkréten elrejthető a cicatoalett. De ha nem akarunk nagy összeget áldozni ilyen speciális bútorra, körfűrésszel is vághatunk lyukat a mosogatószekrény ajtajára, vagy egy erre a célra megfelelő kisszekrényre.

 

Elfér egy kis lakásban egynél több cica is?

30-40 négyzetméteres lakásban is lehet több cicánk. Különösen, ha jól megférnek egymás mellett, és vágynak egymás társaságára! Azonban, hogy még kényelmesebbé, változatosabbá és tágasabbá varázsoljuk számukra a lakást, érdemes a teret megnövelni. Minthogy az alapterületen nem tudunk változtatni, esetükben függőlegesen kell terjeszkednünk: szerezzünk be magas cicabútorokat, vagy szereljünk nekik kényelmes, széles fenyőpolcokat a falra, és tegyük szabaddá a szekrények tetejét, úgy, hogy könnyen és biztonságosan felugrálhassanak. Ha magasra szerelünk egy polcot, gondoskodjunk róla, hogy vagy egy cicabútort toljunk alá, ahonnan könnyen megközelítheti a cica a polcot, vagy több polcot szereljük fel a falra lépcsőzetesen. Máris egy sokkal tágasabb otthonban fogják érezni magukat, ráadásul mivel imádnak a magasban lenni, valószínűleg a fali polcok lesznek a kedvenc fekvőhelyeik, és a mozgásigényüket is jobban kielégíti a le-fel ugrálás.

Random Posts

 • Tétlenül nézik a klímakatasztrófát

  Sajnos hiába vagyunk túl egy olyan éven, amely során a klímaváltozás egyre fenyegetőbben érintette a gazdagabb és szegényebb országokat egyaránt, […]

 • Próbálta már gyomorégés ellen az almasűrítményt?

  Az alma fogyasztása nagyon egészséges, jótékonyan hat a szív- és érrendszer működésére, antioxidáns- és daganatellenes hatással rendelkezik, csökkenti a koszorúér […]

 • A kávé csökkenti a nők depresszióját

  Egy több mint tíz éven át tartó amerikai kutatás megállapította, hogy a rendszeres kávézás drasztikusan csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét […]

 • 7 jó tanács hogy egészségesebben és tovább éljünk

  Az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) csaknem 380 ezer ember bevonásával készült 13 évet átfogó tanulmánya alapján fogalmazta meg életmódváltoztató tanácsait, […]