Hogyan biztosítsuk cicánk minden igényét egy kis lakásban?

A cicák, akárcsak nagyméretű, vadon élő rokonaik, territoriális állatok. Ám ez nem jelenti azt, hogy szeretett házi cicánk számára több hektáros területet kellene biztosítanunk. Valójában egy kisméretű lakásban is nagyon jól tudják érezni magukat, és minden igényüket könnyen kielégíthetjük.

1.Biztosítsunk számára néhány kedvenc helyet. Mit szeret egy lakásban élő cica? Nézelődni az ablakban, melegedni a radiátoron, felugrani a nagyszekrény tetejére, elbújni egy sötét sarokban a fotel mögött. Ezért szereljünk az ablakpárkányra széles cicaülőkét, a radiátorra akasszunk fekhelyet, a szekrény tetején biztosítsunk számára akkora szabad helyet, ahol kényelmesen elfér, és hagyjunk rést a fotel mögött, hogy kedvére elbújhasson.

2.A cicák nagyon ügyesek, mindenhová fel akarnak ugrani, és mindenhová be akarnak bújni. Egy cicás gazdinak el kell fogadnia, hogy kedvence számára nincsenek tiltott zónák a lakásban, mert mindent fel akarnak fedezni. Tehát ha félünk, hogy lever valami törékeny tárgyat, vagy beleeszik valamilyen ennivalóba, akkor azokat zárjuk el előle, vagy tegyük olyan helyre, ahol tényleg nem éri el. Engedjük meg neki, hogy szabadon járkálhasson a lakásban.

3.Bármilyen kicsi a tér, ügyeljünk rá, hogy a vizesedény, az ennivalósedény és az alom ne kerüljenek egymás közelébe. Az alomtálcát természetesen higiéniai okokból sem célszerű az étel mellé tenni, de a cicák amúgy sem szeretik, ha az alom mellett tálalnak nekik. És általában azt sem kedvelik, ha a vizesedényük az etetőtál mellett van. Mivel a cicák rossz ivók, célszerű több vizesedényt kitenni a lakás több pontjára, mert így többet fognak inni. Csak arra vigyázzunk, hogy ki ne borítsuk a vizet, ha véletlenül az edénybe botlunk.

4.Szerezzünk be többfunkciós cicabútorokat. Kis lakásba magas, karcsú cicabútorokat érdemes vásárolni, amelyek akár egészen a plafonig érnek, de nem szélesek, így nem foglalnak sok helyet az alsó térben. Egy magas cicabútor, amelyen kaparófa, odú, ülőke, és lelógó játék is van fantasztikus játszó-, mászó- és pihenőhely a cica számára!

5.Kis lakásban gondot okozhat az alomtálca elhelyezése. Ha nagyon zavar bennünket a látványa, beszerezhetünk készen kapható kisszekrényeket, melyen csak egy nyílás van a cica számára, s ezekben diszkréten elrejthető a cicatoalett. De ha nem akarunk nagy összeget áldozni ilyen speciális bútorra, körfűrésszel is vághatunk lyukat a mosogatószekrény ajtajára, vagy egy erre a célra megfelelő kisszekrényre.

 

Elfér egy kis lakásban egynél több cica is?

30-40 négyzetméteres lakásban is lehet több cicánk. Különösen, ha jól megférnek egymás mellett, és vágynak egymás társaságára! Azonban, hogy még kényelmesebbé, változatosabbá és tágasabbá varázsoljuk számukra a lakást, érdemes a teret megnövelni. Minthogy az alapterületen nem tudunk változtatni, esetükben függőlegesen kell terjeszkednünk: szerezzünk be magas cicabútorokat, vagy szereljünk nekik kényelmes, széles fenyőpolcokat a falra, és tegyük szabaddá a szekrények tetejét, úgy, hogy könnyen és biztonságosan felugrálhassanak. Ha magasra szerelünk egy polcot, gondoskodjunk róla, hogy vagy egy cicabútort toljunk alá, ahonnan könnyen megközelítheti a cica a polcot, vagy több polcot szereljük fel a falra lépcsőzetesen. Máris egy sokkal tágasabb otthonban fogják érezni magukat, ráadásul mivel imádnak a magasban lenni, valószínűleg a fali polcok lesznek a kedvenc fekvőhelyeik, és a mozgásigényüket is jobban kielégíti a le-fel ugrálás.

Random Posts

 • Az éghajlat manipulálása aszályokat okozna Európában

   Az úgynevezett geo-engineering – műszaki beavatkozás az éghajlati rendszerbe – Európában és más területeken is fokozná az aszályok előfordulását. Erre […]

 • Miért nem eszik a kutyám?

  Nagy aggodalmat okozhat, ha kedvencünk nem fogadja el az ételt. Minden esetben a gazdinak kell eldöntenie, hogy milyen mértékben változott […]

 • A magas szénhidráttartalmú étrend növeli a vastagbélrák kiújulásának kockázatát

  Akik már egyszer sikeresen leküzdötték a vastagbélrákot, érdemes odafigyelniük az étkezésükre, állítja a Dana-Farber Rákkutató Intézet új tanulmánya. Az intézet kutatóinak vizsgálata szerint, azoknál […]

 • Adható-e a kutyának aszpirin?

  Az aszpirin segít csökkenteni a gyulladást, a duzzanatot és a fájdalmat, de mint minden gyógyszernek, az aszpirinnek is lehetnek mellékhatásai, […]