Miért fontos a kovasav szervezetünk számára?

Az elmúlt évtizedekben számos kutatás bebizonyította, hogy a szilícium fontos mikroelem az emberi és állati szervezet számára is. Ennek ellenére nem kap kellő figyelmet az egészségben betöltött szerepe.

A kovasavnak fontos szerepe van a haj, a bőr és a köröm szépségének megőrzésében

A szilícium (Si) Földünkön a második leggyakoribb elem az oxigén után, a földkéregben, a talajban, az agyagásványokban, és a kőzetekben is a fő alkotóelemek a szilícium vegyületei. A biológiailag hasznosítható szilícium egyik legfőbb formája az ortokovasav (H4SiO4), melynek vizes oldatából keletkeztethető a szilícium-dioxid (SiO2), mely a kovaföld építőeleme.

A szilíciumnak fontos szerepe van a csontok mineralizációjában (épülésében), a kollagén szintézisben, a bőr, a köröm és a haj egészségében, az immunrendszer erősítésében. A szilícium gyorsítja a csontképzést, akárcsak a D-vitamin, de az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a vitamintól függetlenül fejti ki a hatását. Hiánya deformitásokat okozhat a koponyán, a csontjainkon, elváltozásokat az ízületekben, valamint előidézheti a combcsontban és a csigolyákban az ásványi egyensúly felborulását.

A bőr szépségének megőrzésében is kiemelkedő szerepe van. Az öregedő bőr két legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a kötőszövetben csökken a szilícium és a hialuronsav mennyisége. Ennek következtében veszít rugalmasságából és hidratáltságából. Ugyanígy a törékeny haj és köröm állapotát is pozitívan befolyásolja. A kovasav ösztönözheti a kollagéntermelést, s ezáltal javítja a kötőszövet állapotát.

Az is kimutatható, hogy az életkorral előrehaladásával csökken a szilícium szintje a szervezetben, különösen a nőknél. Egyes vizsgálatok szerint a szilícium csökkenése időskorban az érelmeszesedés kialakulásával is összefüggésben állhat. Az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésében is szerepe lehet. A betegségben szenvedőknél az agyban lerakódott plakkokban ugyanis alumínium is található, mely közismert idegméreg. Kutatók megfigyelték, hogy azoknál az embereknél, akik mérsékelt mennyiségben fogyasztanak sört – mely potenciális szilíciumforrás -, vagy kovasavat szednek, csökken az alumínium felvétele az emésztőrendszerből, és lassul a mérgező fém felhalmozódása az agyszövetben. Minthogy az alumínium biohasznosulását jelentős mértékben gátolja a kovasav, ezáltal csökken a kór kockázata.

S bár megállapítást nyert, hogy a szilícium nélkülözhetetlen mikroelem a szervezet számára, számos biológiai hatása továbbra is ismeretlen ellőttünk, s emiatt a napi ajánlott beviteli mennyisége nincsen meghatározva. Becslések szerint napi 12 mg szilícium testtömeg kilogrammonként lehet a felső határ, felnőtteknél kb. 700 mg/nap.

Egy átlagos étrenddel az emberek naponta 18-33 mg szilíciumot juttatnak a szervezetükbe. Érdekesség, hogy míg egy várandós kismama vérében nagyon alacsony a szilícium koncentráció, addig a csecsemők vérében nagyságrendekkel magasabb, legalább tízszer több ennek a mikroelemnek a szintje.

A szilícium bőségesen jelen van a gabonafélékben, zabban, árpában, búzalisztben, a talkummal (magnézium-szilikát keverékkel) kezelt fényezett rizsben, zöldségekben, gyümölcsökben, a gyógynövények közül a mezei zsurlóban, továbbá az ivóvízben, az ásványvízben, de még a sörben is megtalálható. A hús- és tejtermékekben a szilícium mennyisége alacsony. A szervezetbe élelmiszer-adalékanyag formájában, E551 néven is bekerül szilícium-dioxid, melyet csomósodásgátlóként és víz megkötésére használnak elsősorban, valamint vitaminok és gyógyszerek segédanyagaként.

Ám annak ellenére, hogy a növények jelentős mennyiségben tartalmaznak szilíciumot, biológiai hasznosulásuk megkérdőjelezhető, mivel a növényekben található szilikontartalmú vegyületek vízben igen rosszul oldódnak. A felszívódásával kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy az emberi szervezetben a legjobban a ortokovasav hasznosul. források: 1. Nutr Metab (Lond). 2013; 10: 2., 2.J Nutr Health Aging. 2007 Mar-Apr; 11 (2) :94-7., fotó: Pixabay

 

 • Cukorbetegen is vállalhatunk kisbabát

  Cukorbetegséggel együtt élő nőnek is születhet egészséges gyermeke, mindössze plusz odafigyelésre van szükség a teherbe esés előtt, és a terhesség […]

 • Macskák ezreit mentették meg kínai állatvédők

  Kínai állatvédők megakadályozták, hogy 2800 kóbornak mondott macska dél-kínai éttermek asztalán végezze – jelentette a China Daily című lap fényképekkel illusztrált […]

 • Ana Layevska, egy orosz vérű latin nő

  Beszél oroszul, spanyolul és angolul. Orosz szülők egyetlen gyermekeként született 1982-ben, kilenéves volt, mikor a család Mexikóba költözött. Bár a […]

 • A folsav kiegészítés a terhesség kezdetén csökkenti az autizmus kockázatát

  Azok a kismamák, akik a terhességük korai szakaszában folsavval egészítik ki étrendjüket, 40 százalékkal csökkentik annak az esélyét, hogy születendő […]