Mit együnk, ha nem tudunk elaludni?

Sokan keresnek alvási problémáik orvoslására természetes megoldást a számos mellékhatással rendelkező gyógyszerek helyett. Számukra jó hír, hogy a természetes eredetű tabletták és gyógynövények mellett, a legújabb kutatások szerint bizonyos élelmiszerek fogyasztása is elősegítheti a jó minőségű alvást.

A banán, a méz, a tej és a zöld saláták fogyasztása is elősegíti a jó minőségű alvást

A San Diegó-i Kalifornia Egyetemen a kálium kiegészítés hatását vizsgálták az alvás minőségére vonatkozóan. Egyhetes vizsgálat után megfigyelték, hogy a tanulmányban résztvevők közül számottevően javult az alvása azoknak, akik kálium-klorid kiegészítést kaptak, azokhoz képest, akik ilyet nem szedtek. A kálium hatására az alvás jobb, mélyebb és folyamatosabb lett.

Az egyik leggazdagabb káliumforrás a banán, mely 400 grammot tartalmaz ebből az ásványi anyagból. Ha lefekvés előtt megeszünk egy banánt, azzal megelőzhetjük, hogy éjszaka többször felébredjünk. Egyéb káliumforrások a burgonya, a spenót, a napraforgómag, a mandula és az aszalt szilva, tehát ezek közül is választhatunk, ha jobban akarunk aludni.

Egy másik amerikai tanulmány a különböző rizsfajták alvásra gyakorolt hatását vizsgálta. Összehasonlították az alacsony szénhidráttartalmú mahatma rizst a magas szénhidráttartalmú jázmin rizzsel, és úgy találták, hogy a magas szénhidráttartalmú rizs fogyasztása lerövidíti azt az időt, ami alatt álomba merülünk. Általánosságban is igaz, hogy ha lefekvés előtt 1-4 órával magas szénhidráttartalmú élelmiszert fogyasztunk, akkor gyorsabban tudunk elaludni.

A növényi olajok is fontos szerepet töltenek be nem csupán az élet, hanem az alvásunk minőségében is. Egy finom saláta vacsorára szívbarát olívaolajjal elkészítve hozzájárul szervezetünk ellazulásához elalvás előtt. Minél sötétebb zöld színű zöldségből készítjük el salátánkat, annál több ásványi anyagot és vitamint juttatunk a szervezetünkbe. Márpedig az ásványi anyagok szerepe is megkérdőjelezhetetlen az alvás tekintetében.

Különösen a kalcium és a magnézium segít az elalvásban és a jobb alvásban. Nem véletlen, hogy a kalciumban gazdag tejtermékek fogyasztása vacsorára szintén segít álomba merülni. Ennek biológiai magyarázata is van, ugyanis az alvást elősegítő melatonin nevű hormon termelődéséhez triptofán nevű aminosavra van szükség, a kalcium pedig segít abban, hogy az agy az aminosavat a hormontermeléshez használja fel. Ez a magyarázata annak, hogy a kalciumban gazdag tejtermékek miért jelentenek első számú segítséget az elalváshoz, és még jobb, ha egy kis plusz szénhidrátot csempészünk bele, és mézes tej formájában hörpintjük fel álomba ringató esti italunkat.

A vitamindús, kalciumban és magnéziumban gazdag táplálkozást a jó minőségű pihenés és alvás eléréséhez érdemes beépíteni a mindennapjainkba. Ne csak átmenetileg fogyasszuk ezeket, ha tartós eredményt szeretnénk elérni. A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos egészségünk megőrzése szempontjából. Ezekkel a természetes gyógymódokkal igazi segítséget találhatunk alvási problémáinkra mellékhatások nélkül. forrás: PRLog.Org 

 • Fogyókúra új megközelítésben: az éhség valódi oka

  „Már megint. Nemrég ettem, és már megint éhes vagyok. De hát nem lehetek éhes” – mondja magának. – „Végül is, […]

 • Csontjaink állapota általános egészségünkre is hatással van

  A csontok törékenysége miatt bekövetkezett törések komoly egészségi problémát jelentenek, hiszen súlyos fájdalmat, hosszabb ideig tartó mozgásképtelenséget vagy mozgásban való […]

 • Ezek a legnagyobb mennyiségben jelen lévő műanyagszemetek az óceánokban

  Az egyebek között műszálas ruhákból és autógumikból származó mikroműanyag-részecskék tehetik ki a világ óceánjaiban sodródó műanyagszemét mennyiség akár 30 százalékát, […]

 • Sivatagi oroszlánok

  Az oroszlánok bámulatos alkalmazkodó-képességéről tesz tanúbizonyságot, hogy még a sivatagban, a szélsőségesen száraz körülmények között is képesek megélni. A namíbiai […]