10 tipp a megújuláshoz

Ha igazán szeretnénk egészségtelen életmódunkat lecserélni egy aktívabb, fittebb életre, hogy egészségesebbek legyünk, több energiánk legyen, akkor vágjunk bele már holnap. Nem kell megvárnunk az újévet, nem kell fogadalmat tennünk, elég a szilárd elhatározás. S miután már érezni fogjuk egészségesebb életmódunk pozitív hatásait, többé nem kell külön akaraterő, hogy lemondjunk káros szokásainkról, hiszen jó közérzetünk kellő motivációt fog adni a folytatáshoz.

Íme, 10 tipp, az aktívabb, egészségesebb élet eléréséhez:

1. Találjunk magunknak egy új hobbit! Gondolkodjunk el, mi az, amit szívesen, élvezettel csinálnánk! Nézzünk körül a legközelebbi művelődési ház programkínálatában, mert biztosan találunk olyan programot vagy mozgásos foglalkozást, melyet örömmel végeznénk.

2. Építsük be a rendszeres testmozgást a mindennapokba! Nem kell feltétlenül hosszú edzésekre gondolnunk. Az is elég, ha ebédszünetben elmegyünk egy rövid sétára, ha nem liftezünk, hanem inkább a lépcsőt használjuk, ha a boltba mindig gyalog megyünk. Tegyünk nagy sétákat a kutyánkkal, szálljunk le a buszról egy megállóval korábban, a maradék utat pedig gyalog tegyük meg, vagy kergetőzzünk otthon a cicánkkal. Ezek az apró változtatások is nagy hatással lesznek egészségünkre.

3. A vacsora legyen egy szeretetteljes, családi esemény. A vacsora nem csak arra jó, hogy együtt töltsük az időt szeretteinkkel, hanem arra is, hogy finom, egészséges ételeket készítsünk, újfajta receptek alapján. Arra is ügyeljünk, hogy lassan étkezzünk, mert ez segíti az emésztést, és hamarabb jóllakunk, ezért nem fogjuk „túlenni” magunkat.

4. Vacsora után vagy hétvégenként ne a tévé elé üljünk, hanem menjünk el sétálni közösen a családdal, vagy a barátokkal, vagy a kutyánkkal. Így több időt tölthetünk egymással, ráadásul elégetjük a plusz kalóriákat, jót teszünk szívünk egészségének, és remekül fogunk aludni éjszaka.

5. Ügyeljünk arra, hogy minden éjjel kellően kipihenjük magunkat. Az éjszaka az alvás és a regenerálódás időszaka, nagyon fontos ahhoz, hogy nappal kellően ébernek érezzük magunkat, és ne akarjunk folyton kávét inni, ami koffein túladagoláshoz vezethet.

6. Készítsünk heti menüsort változatos ételekből. Ezzel nem csak arra nyílik lehetőségünk, hogy egészséges, átgondolt ételeket fogyasszunk, hanem abban is segít, hogy semmiképpen ne nyúljunk a zsírban és kalóriákban gazdag gyorsételekhez és félkész élelmiszerekhez. Ugyanis sokszor azért étkezünk egészségtelenül, és össze-vissza, mert nincsen ötletünk, hogy mit is készítsünk, és egyszerűbbnek tűnik egy adalékanyagoktól hemzsegő élelmiszert elfogyasztani.

7. Igyunk minél több vizet! Szerveztünk számára elengedhetetlenül fontos a megfelelő hidratáció,  e nélkül nem működik megfelelően. Sokszor nem is gondolnánk, de a fáradtságnak, fejfájásnak az is oka lehet, hogy nem iszunk eleget. A folyadékpótlásra pedig ne a cukrozott, szénsavas üdítőket válasszuk, hanem lehetőleg a tiszta vizet a legnagyobb mennyiségben. A víz után a második legegészségesebb folyadékpótlók a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldséglevek.

8. Szakítsunk időt a pihenésre, a relaxálásra! Űzzük el a felgyülemlett feszültséget a testünkből! A napi ellazulásra különösen nagy szükség van rohanó, stresszes világunkban, egészségünk érdekében erről ne feledkezzünk meg. Legyen időnk egy nyugodt könyvolvasásra, zenehallgatásra, vagy egy forró, illóolajos fürdőre.

9. Ha fogyni szeretnénk, két dolgot tartsunk szem előtt. Legyünk reálisak, és olyan testsúlyt tűzzünk ki célul, melyet el tudnunk érni, máskülönben nem lesz részünk sikerélményben. A második szabály, hogy ne egy gyors kúrával próbálkozzunk, hanem egészséges táplálkozásra, mozgásra épülő programot válasszunk, melyet új életmódunk részévé tehetünk.

10. Utolsó tippként gondoljuk át, hogy mi az, amit saját életünkben helytelenül csinálunk. Mi az, amin nekünk személyesen kell változtatnunk, milyen rossz szokásokról kellene lemondanunk. Dohányzásról, túlzott kávézásról vagy alkoholfogyasztásról, negatív gondolkodásról, nassolásról, rendszertelen étkezésről?

Az évek szállnak felettünk, és bármikor is kezdünk bele az életmódváltásba, mindenképpen javít az egészségünkön, de azért jobb, minél előbb elkezdeni. Sokan csak azután döbbennek rá helytelen életmódjukra, miután már kiderül, hogy valamilyen betegségben szenvednek. Ilyenkor már mindenki nagyon áhítja az egészséget, és sajnálja, hogy nem figyelt oda magára korábban. Változtassunk hát, ha úgy érezzük, hogy jelenlegi életmódunk egészségtelen, mert sokkal energikusabbak és boldogabbak lehetünk mentálisan és testileg egyaránt. – forrás: PRLog.Org, fotó: Pixabay

Random Posts

 • Tudtad, hogy a csoki csökkenti a stroke kockázatát?

  Mindenki szereti a csokoládét. De sokszor a hölgyek a karcsúság kedvéért inkább lemondanak erről az élvezetről. Egy tanulmány azonban remek […]

 • Az álmok jégkönyvtárát építik meg a Bajkál-tó mellett

  Mintegy 800 négyzetméteres területen megépítik az álmok jégkönyvtárát a szibériai Bajkál-tónál, a Szobolinaja-hegységben, ahol ezer ember álmait, reményeit vésik bele […]

 • Házi lekvárok

  Szilvalekvár 5 kg jól megmosott szilvát kimagozunk, ledarálunk. Beletesszük lábosba, és legalább 6 órán át főzzük a legkisebb  lángon, időnként […]

 • A pikkelysömör fokozza az elhízás kockázatát gyerekeknél

  A psoriasisnak, vagy pikkelysömörnek nem csak fizikai, hanem érzelmi következményei is vannak, ezt állapította meg nemrégiben egy amerikai tanulmány. A […]