Több mint 60 ezer fafajnak ad otthont a bolygónk

Több mint hatvanezer fafaj található a világon – derült ki a Botanic Gardens Conservation International (BGCI) nevű szervezet átfogó tanulmányából.

    A szakemberek reményei szerint a BGCI 500 tagszervezete által begyűjtött adatok alapján összeállított adatbázis segítségével sikerülni fog azonosítani azokat a ritka és fenyegetett fajokat, amelyek kihalását csak azonnali közbelépés akadályozhatja meg – írta a BBC News.

A Journal of Sustainable Forestry című folyóiratban részletezett eredmények szerint Brazília ad otthont a legtöbb, szám szerint 8715 fafajnak. A famentes sarkvidéki területeket nem számítva Észak-Amerika Arktisz közeli régiójában található a legkevesebb, alig 1400 fafaj.

Az adatokból az is kiderült, hogy a 60 065 fafaj több mint fele (58 százalék) kizárólag egyetlen országban honos, ami azt jelenti, hogy nagy fenyegetést jelent számukra a szélsőséges időjárási tényezők vagy az emberi tevékenység számlájára írható erdőpusztulás.

A szakemberek nagyjából 300 fajt azonosítottak súlyosan veszélyeztetettként, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint 50 egyed maradt belőlük a vadonban.   

A BGCI főtitkára, Paul Smith szerint eddig lehetetlen volt pontosan megbecsülni a világon előforduló fafajok számát, ám az adatok digitalizálásával immár lehetővé vált az adatbázis elkészítése.

A szervezet minden új fafaj azonosításakor frissíteni fogja a listát.-forrás: MTI, fotó: Pixabay

 

Random Posts

  • 8 tipp, hogy elkerüljük a téli depressziót

    Éghajlatunkon minden évben meg kell küzdenünk a korántsem lélekmelengető tél, a hideg, a rövidebb nappalok és a korai sötétedés rémével. […]

  • Mandulával csökkenthetjük az éhségérzetet, és fedezhetjük az E-vitamin szükségletet!

    Az European Journal of Clinical Nutrition étkezéstudományi szaklapban megjelent friss tanulmány szerint naponta körülbelül 35 szem mandula elfogyasztása elűzi az […]

  • Műanyaghulladékot mutattak ki halak gyomrában

    Nagy mennyiségű mikroműanyagot, vagyis öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskét mutattak ki a kutatók az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak gyomrában.     A […]

  • Afrika keleti részén telelnek gólyáink

    Afrika keleti részén telelnek azok a fehér gólyák, amelyeket nyáron láttak el műholdas jeladóval a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület […]