Az étrend szerepe kedvenceink bőrbetegségeiben

1290177_axelKedvenceink mindennapi étrendjének nagy szerepe van a bőr és a szőrzet egészségének fenntartásában. Ha pedig már kialakult valamilyen bőrprobléma, annak gyógyításában is döntő tényező, hogy mit adunk enni számukra.

A bőr nem más, mint egy nagy, aktív anyagcserét folytató szerv, melynek megfelelő működéséhez elengedhetetlen a fehérje és más tápanyagok kellő bevitele. Éppen ezért bármilyen csekély változás az étrendben jelentős hatással lehet a bőr és a szőrzet állapotára.

Bőrproblémákat okozhat a tápanyaghiány, a nem kiegyensúlyozott összetételű táplálék, valamint a többszörösen telítetlen zsírsavak, a cink és a vitaminok hiánya.

Tápanyaghiány több okból is előfordulhat. Például, ha kedvencünk kevesebbet eszik, ha az eledelét nem megfelelően tároljuk, illetve ha gondot okoz az állat számára a tápanyagok megemésztése, és hasznosítása betegség vagy genetikai okok miatt. Többféle tápanyaghiány okozhat bőrbetegséget, ennek ellenére a tünetek nagyon hasonlóak. Általában seborrheás bőr alakul ki, melyre a faggyútermelés és/vagy a bőr hámlásának rendellenessége jellemző.

A helytelen táplálás által kiváltott dermatitisz tipikus tünetei közé tartozik a bőr fokozott hámlása, kivörösödése, zsírosodása, szőrhullás, és a „kopaszodás”. Mindezt erős viszketés kíséri, és az állat gyakori vakarózása miatti hámsérülés következtében könnyen kialakul bakteriális fertőzés is.

Kutyák és cicák esetében is nagyon fontosak a többszörösen telítetlen zsírsavak a szép bőr és szőrzet szempontjából, bár a zsírsavak általában nincsenek az alapvető tápanyagok közé sorolva, ahogy a hiányuk miatt kialakult hiánybetegségeket sem tartják számon. Ám ezek nélkülözhetetlenek kedvenceink számára, különösen a linolsav, melyet nem képesek szintetizálni, ezért a táplálékkal kell felvenniük azt. Az esszenciális zsírsavak fontos szerepet töltenek be a bőr egészséges működésének és szerkezetének fenntartásában. Elsősorban akkor lép fel a hiányuk, ha helytelenül etetjük kedvenceinket, alacsony zsírtartalmú száraz, vagy rosszul összeállított házi koszttal. Zsírsavhiányt idézhet elő az elégtelen E-vitamin bevitel, nagyon ritkán máj, hasnyálmirigy vagy gyomor-bélrendszeri betegség miatti felszívódási zavar, de zsírsavhiányt okozhat az is, ha az eledelben ugyan van belőle elegendő, de a nem megfelelő tárolás során károsodott. Hasznos lehet az esszenciális zsírsav kiegészítés kutyák atópiás (allergiás bőrgyulladás) betegsége és bolha okozta bőrgyulladás esetén, valamint cicák ekcémás bőrpanaszainál.

Bármilyen bőrbetegség esetén – természetesen állatorvosi javaslatra – sokat segíthet, ha jobb minőségű eledelre váltunk, vagy esszenciális zsírsavakat, E-vitamint és cinket tartalmazó táplálékkiegészítőt adunk kedvencünknek.

A szőrszál kb. 95 százalékban fehérjéből áll, ezért egészségéhez mindenképpen ügyelni kell az elegendő fehérjebevitelre. Fehérjehiány következtében a szőrzet töredezetté, pigmenthiányossá válik, lassul a növekedése, de a bőrön is jelentkeznek tünetek: rugalmatlanná válik, és túlzott pigmentálódás is jelentkezhet.

A cink szintén elengedhetetlen a bőr és a szőrzet egészségének fenntartásában, fontos a zsírsavak szintéziséhez, erősíti az immunrendszert, és segít a gyulladásos folyamatok leküzdésében. Felnőtt állatnál a cinkhiány tünetei szinte kizárólag a bőrön jelentkeznek. Ugyan ritkán fordul elő, de ha igen, akkor főként a nem jó minőségű gabona vagy szója alapú étrend lehet az okozója.

1426066_black_catA-vitamin hiányában fokozott hámosodás, szőrhullás, gyenge szőrzet és mikrobiális fertőzésekre való fokozott hajlam jellemző. Ellentétben a kutyákkal, a cicák nem képesek a béta-karotin átalakítására és hasznosítására, ezért náluk elengedhetetlen az A-vitamin bevitele. Ennek ellenére A-vitamin hiány ritkán fordul elő, inkább a túladagolása szokott gondokat okozni azoknál a cicáknál, akiket nagy mennyiségű májjal etetnek.

A sejtmembrán egészségéhez az erős antioxidáns E-vitamin nélkülözhetetlen. Hiányával főként cicáknál kell számolni, ha kizárólag magas zsírtartalmú eledelt kapnak, például olajos konzerv tonhalat. Súlyos esetben a cica tapintásra és mozgás közben fájdalmat mutat, amit gyulladások okoznak. Ez az állapot még kezelés ellenére is nehezen mutat javulást.

A B-komplex vitaminok is nagyon fontosak, s mivel vízben oldódnak, kedvenceink szervezete nem tárolja – ahogy a miénk se – bár szükséges mennyiségét általában fedezni tudják a táplálékból és a bélben élő mikrobák által termelt mennyiségből. Az egyes B-vitaminok hiánya más és más tüneteket okozhat, az arcon a szőrhullás, a foltos szőrhullás, a zsíros, viaszos szőrzet, a nyálkahártya fekélyes betegségei, a viszketés és a hasmenés is B-vitamin hiányra utalnak.

Bizonyos fajták hajlamosabbak egyes hiánybetegségekre. Cinkhiányból eredő bőrproblémák például elsősorban az alaszkai malamutnál és a szibériai huskynál fordul elő, A-vitaminnal összefüggő bőrproblémákkal pedig szinte kizárólag cocker spánieleknél találkozhatunk. Utóbbi tünetei a zsíros bőr, a szőrhullás, a viszketés és az erősen szarusodó plakkok a bőrön.

Láthatjuk, hogy a helytelen etetés mennyire kihat a bőr és a szőrzet állapotára. Ám ahhoz, hogy egy nem megfelelően összeállított étrend bőrbetegséget okozzon, több hónapon át tartó helytelen táplálás szükséges. A tünetek csak ezután válnak láthatóvá.-forrás: J Nutr. 1998 Dec;128(12 Suppl):2783S-2789S. , fotók: echiax (husky), carloszk

Random Posts

 • Az óceánok melegedéséért szinte kizárólag az ember felelős

  Egy új tanulmány megerősítette, hogy a világ óceánjainak az elmúlt ötven évben tapasztalható folyamatos melegedése nem magyarázható természetes okokkal. Már […]

 • Sorra tűnnek el a Salamon-szigetek a tengerszint-emelkedés miatt

  A Csendes-óceán déli részén elterülő Salamon-szigetek öt tagja tűnt el eddig a globális tengerszint-emelkedés következtében, és a térség további hat […]

 • Egy „laza” francia: Daniel Auteuil

  Daniel Auteuil neve hallatán talán nincsen olyan ember, aki ne tudná legalább egy filmjét felidézni a színésznek, amit a szívébe […]

 • A tai chi jótékonyan hat a keringési rendszerre betegség esetén is

  A rendszeres testmozgás egészséges embereknél és krónikus betegségben szenvedőknél egyaránt javítja a fizikai erőnlétet, állóképességet és az életminőséget. Számos olyan […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.