A kávé csökkenti a nők depresszióját

Egy több mint tíz éven át tartó amerikai kutatás megállapította, hogy a rendszeres kávézás drasztikusan csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét a nők körében.

A kutatás vezetője, Alberto Ascherio és csapata 50 ezer nőt vont be a kutatásba, akiknek az átlag életkora 63 év volt. Közöttük egy sem volt olyan, akik korábban depressziótól szenvedtek volna. A tanulmányban figyelembe vették, hogy az elmúlt 14 évben mennyi kávét fogyasztottak naponta, majd 10 éven keresztül kísérték figyelemmel az állapotukat a depresszió szempontjából.

A kutatás megállapította, hogy azok a nők, akik napi négy csésze kávét fogyasztanak, 20 százalékkal kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak, mint azok, akik csak néha isznak feketét.

A kávéval ugyanis az ember jobban érzi magát és növeli az energiát is. Tulajdonképpen a kávé éppen emiatt a hatásai miatt olyan közkedvelt.

De nem csupán a kávéfogyasztási szokásokat jegyezték fel, hanem minden koffeintartalmú élelmiszer, így a csoki és a koffeines üdítők hatását is figyelembe vették. A tanulmány központi eleme azért maradt mégis a kávé, mert  a napi koffeinbevitel 80 százalékának ez a forrása.

A kávéfogyasztás és a depresszió mérése között két év szünetet tartottak, hogy a kórtörténetet egyértelműen össze lehessen vetni a kávéfogyasztással.

A kávé hosszú távú hatásairól nagyon kevés tanulmány született, Ascheiro és csapata szerint a fekete fogyasztása a Parkinson-kór kialakulását is segíthet megelőzni.

És miért is jó a koffein a depresszió ellen? A kísérletek kimutatták, hogy a bazális idegdúcok receptorai reagálnak a koffeinre. Ezek éppen azok a területek, melyek felelősek a depresszió és a Parkinson-kór kialakulásáért. Az ingerfelvevő sejtek a koffein hatására hatékonyabban működnek.

Ascheiro szerint nem bizonyították minden kétséget kizáróan, hogy a kávézás csökkenti a depresszió kockázatát, de kétségtelenül bizonyos szinten megvédhet tőle.

Azt azért tegyük hozzá, hogy napi négy csésze kávé kicsit soknak tűnik, még akkor is, ha egyes kutatások szerint valódi csodaitalról van szó.

Forrás: PRLog.Org, fotó: Pixabay

 

 

 

Random Posts

 • Patkányok veszik át a kipusztult beporzók szerepét

  Új-Zéland állatvilága jelentős változáson ment keresztül a telepesek által behurcolt patkányok és más idegen fajok hatására. Számos faj kipusztult, mivel […]

 • A cápahalászat fenntarthatatlan: évente 100 millió cápát ölnek meg!

  A világ cápapopulációira hatalmas csapást jelent intenzív halászatuk, évente 100 millió vagy akár több állatot ölnek meg egy új tanulmány […]

 • Az aszpirin csökkenti a melanóma kockázatát nőknél

  A melanóma megelőzésének lehetséges új módjairól készítettek minden eddiginél nagyobb tanulmányt a Stanford Egyetem kutatói (Stanford University School of Medicine), […]

 • Miért jobb a barna rizs, mint a fehér?

  A rizs az egyik legegészségesebb gabonaféle, köretként, sós és édes ételek alapanyagaként egyaránt fogyasztjuk. Ázsiában, ahol az egyik fő étel […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.