Élelmiszerek, melyek hosszú távon okoznak elhízást

Minél több feldolgozatlan növényi élelmiszert „rágcsálunk”, annál nagyobb valószínűséggel őrizhetjük meg ideális testsúlyunkat, állítja a Harvard Közegészségügyi Iskola tanulmánya. Ezzel szemben a hús, a hasábburgonya, és a cukrozott üdítők fogyasztása hozzájárulnak ahhoz, hogy az évek alatt folyamatosan rakódjanak ránk a plusz kilók, és hozzájárulnak a korral járó súlygyarapodáshoz.

Az hogy milyen mértékben rakódnak ránk az extra zsírpárnák függ az anyagcserénktől is, de alapvetően az határozza meg, hogy annyi kalóriát viszünk-e be szervezetünkbe, amennyit energia formájában el is használunk. Ha ennél folyamatosan többet eszünk, akkor az már ránk rakódik.

A Harvard School of Public Health (Harvard Közegészségügyi Iskola) amerikai kutatói 12-20 éven keresztül követték nyomon több mint 120 ezer ember életmód és étkezési szokásait. A résztvevők fizikai aktivitásáról, étrendjéről, tévénézési szokásáról, alkoholfogyasztásáról, és alvási idejéről részletes feljegyzést készítettek kétévente. Testtömegüket minden negyedik évben mérték meg.

A kutatók úgy találták, hogy kisebb volt a súlygyarapodás azoknál, akik fokozták a fizikai aktivitásukat. Azok, akik hat óránál kevesebbet vagy nyolc óránál többet aludtak, szintén gyarapodott a súlyuk. A tévénézés is nehezebbé teszi az embereket, ez a résztvevőknél is megmutatkozott.

Az élelmiszerek közül a leghizlalóbbnak a burgonyacsipszek, a feldolgozott és feldolgozatlan vörös húsok, és a cukrozott üdítők bizonyultak, átlagosan fél vagy ennél több kilót híztak a résztvevők egy négyéves periódus alatt. A hasábburgonya átlagosan több mint1,5 kiló súlytöbbletet eredményezett.

Ezzel szemben, azok, akik több zöldséget, gyümölcsöt, kevésbé feldolgozott élelmiszert, magasabb rosttartalmú ételeket és több joghurtot fogyasztottak, nem csak hogy nem híztak, hanem még fogytak is a négy év alatt. A joghurtnak köszönhetően például átlagosan 37 dekagrammot.

Az erősen feldolgozott élelmiszerek további hátránya, hogy nem okoznak megfelelő jóllakottságérzetet, ezért ráadásul még többet fogyasztunk el belőlük. A kutatók úgy vélik, hogy igenis léteznek jó és rossz élelmiszerek, és utóbbiakat jobb, ha elhagyjuk az életünkből. –forrás: NIH-National Institutes of Health

 

 • A manuka méz titka

  A mézet évszázadok óta használjuk a benne rejlő gyógyító hatása miatt. Leggyakrabban a különböző légúti megbetegedések, fertőzések kezelésére és sebgyógyításra […]

 • Jennifer Lopez és Sandra Bullock is csak előre néz

  A két díva csak a jövőre koncentrál. Jennifer Lopez hét év házasság után érezte úgy, hogy ki kell lépnie a […]

 • Kihalhatott a Darwinról elnevezett béka

  Nagy valószínűséggel kihalt Darwin hegyesorrú békája vagy más néven Darwin béka. A jellegzetes, csúcsos orrú békát Charles Darwin fedezte fel […]

 • Óriásplakátokkal kampányolnak a kínai nagyvárosokban a macska- és kutyahús-fogyasztás ellen

  Óriásplakátokon több mint tucatnyi kínai nagyvárosban kampányol az Animals Asia alapítvány (AAF) az országban a mai napig elterjedt macska- és […]