A menopauza enyhítésének alternatív módjairól

A menopauza körüli és a menopauza utáni (peri- és posztmenopauza) időszakban lezajló hormonális változások különféle panaszokkal és egészségügyi következményekkel járhatnak. A menopauza időszaka egy nő életének természetes velejárója, mely átlagosan 40-50 év körül kezdődik, és csökkent hormontermeléssel jár. Különösen az ösztrogén hormon csökkenése vezet a jellegzetes tünetek kialakulásához, melyek a nők kétharmadánál okoznak közepesen súlyos vagy súlyos klimaxos panaszokat. Ezek nem életveszélyesek, de a hüvelyi tünetek, a szívpanaszok, a depressziós időszakok, hőhullámok és az alvási problémák, mindenképpen rontanak az életminőségen, a közérzeten.

Hormonális háztartás felborulása esetén azt gondolhatnánk, hogy a legjobb megoldás, a hormonpótló terápia, azonban ez csak átmenetileg alkalmazható korlátozott mértékben, ugyanis megnöveli az emlőrák, a tüdőembólia és a demencia kialakulásának kockázatát. (Nem véletlen, hogy a hormonterápia alkalmazása jelentősen csökkent, Németországban például 1999 és 2007 között 64 százalékkal.)

A vörös herét a fitoterápia ajánlja, de nem mindenki számára tekinthető biztonságosnak

Mindezek fényében nem meglepő, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az alternatív kezelési módok iránt.

A menopauza tüneteinek enyhítésére jelenthet megoldást az akupunktúra, a különféle terápiák (ugyanis a tüneteket súlyosbíthatják, ha lelkileg nagyon megviseli a nőt a változás korszaka, mely a termékenység végét jelenti), gyógyhatású termékek, és a természet patikájából a vörös lóhere, az orbáncfű, a komló, és a fürtös poloskavész. Sokan próbálkoznak ginzenggel vagy éppen a szójával is. Előbbi elsősorban a hangulatunkat és közérzetünket javíthatja, és segíthet az alvászavarokon is.

A szója és a vörös lóhere azáltal fejtik ki hatásukat, hogy ezek is tartalmaznak hormonhatású vegyületeket, növényi hormonokat, melyeket fitoösztrogéneknek nevezünk. Attól viszont, hogy növényi eredetűek, még nem feltétlenül biztonságosak, és nem is ajánlott a szedésük olyan daganatos megbetegedések (vagy erre való magasabb kockázat) esetén, ahol a hormonhatás a daganat növekedését eredményezheti – így nem javasolt mell-, méh- és petefészekrák, endometriózis, valamint méh mióma esetén.

Egy tanulmányban a Ginkgo bilobát is megvizsgálták a menopauza tüneteinek szempontjából, és úgy találták, hogy a szellemi stabilitáson kívül nem volt jelentős hatása, ugyanakkor másik két tanulmány úgy találta, hogy a Ginkgo jelentősen enyhítette a hőhullámok súlyosságát.

Sajnos annak ellenére, hogy a menopauza tünetei nők millióinak keserítik meg az életét, az alternatív kezelésekre vonatkozó vizsgálatok nagyon hiányosak mind a hatásosság, mind a biztonságosság tekintetében. Nincsen olyan általános ajánlás, mely egyik vagy másik módszert vagy gyógynövényt előtérbe helyezné, és az eltérő kutatási eredmények is azt mutatják, hogy a hatások egyénileg eltérőek lehetnek. Egyes étrendkiegészítők, gyógyteák például kifejezetten a tüneteket veszik célba, míg másokkal azt érhetjük el, hogy az általános közérzetünket javítsák.

Ne csináljunk kísérleti alanyt magunkból. Ha szeretnénk alternatív gyógymódot vagy gyógynövényt kipróbálni, alaposan tájékozódjunk a lehetséges mellékhatásokról, különösen, ha valamilyen gyógyszert már szedünk egyéb egészségügyi problémánkra.-Forrás: GMS Health Technol Assess. 2012;8:Doc03. Epub 2012 May 7., fotó: wikimedia/Ivar Leidus

 

Random Posts

 • „Zöld koktélok”: a fiatalság forrásai

  A zöld színű zöldséglevekben lévő klorofill és enzimek, valamint erős, lúgosító hatásuk mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezeket az italokat az […]

 • Aggódik a mobiltelefon sugárzása miatt? Tehet ellene!

  A mobiltelefonokat az 1990-es években kezdtük el használni, akkor még nem sok embernek volt ilyen készüléke, mára már a világon […]

 • Mire figyeljünk a nikotinpótló termékeknél?

  Ma már nem kérdés, hogy a cigaretta káros egészségünkre, arra is aki szívja, és arra is, aki „csak” a füstjét […]

 • A hársfatea gyógyhatásai

  A nagy-, a széles- és a kislevelű hárs virágaiból készült teát régóta használjuk meghűléses megbetegedések gyógyítására, de a hársfatea ennél […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.