A paradicsomban gazdag étkezés csökkenti a stroke kockázatát

Azok, akik rendszeresen paradicsommal gazdagítják étrendjüket, kisebb valószínűséggel szenvednek el stroke-ot, ezt állapította meg egy hosszú távú vizsgálat.

A Kelet-finnországi Egyetem kutatói több mint ezer ember táplálkozási szokásait követték nyomon. A résztvevőket paradicsomfogyasztásuk alapján négy csoportba sorolták, egészen pontosan az alapján, hogy mennyi likopint tartalmazott a vérük. A likopin a paradicsomban nagy mennyiségben jelen lévő antioxidáns, mely a termés piros színéért is felelős, és a kutatók szerint ennek a vegyületnek köszönhető a szívroham kisebb kockázata is.

Több mint 12 év után a résztvevőket megvizsgálták, és úgy találták, hogy a legalacsonyabb likopinszinttel rendelkező férfiak csoportjában 258 ember közül 25 kapott stroke-ot, míg a legmagasabb likopinszinttel rendelkezőknél 259-ből 11 embert ért utol a betegség, azaz a stroke kockázata a magas likopinfogyasztásnak köszönhetően 55 százalékkal kisebb volt.

Larry Goldstein, az észak-karolinai Duke Stroke Központ igazgatója úgy véli, hogy a likopin azért nyújt védelmet a stroke ellen, mert antioxidáns hatásánál fogva képes megvédeni a sejteket a szabad gyökök károsító hatásától. Ezek a káros molekulák a szervezetünkben is keletkeznek nap mint nap a táplálék lebontása során, de a környezetből is kerülnek a szervezetünkbe, a dohányfüst vagy éppen a káros sugárzások miatt is megjelennek a testben.

Az már régóta ismert tény, hogy az antioxidáns vegyületek csökkentik a gyulladásokat és a vérrögképződés kockázatát, melyek több súlyos betegség mellett stroke-hoz is vezethetnek.

A likopin az egyik legerősebb ismert antioxidáns. Ugyanakkor a kutatás arra is rávilágított, hogy a likopin kiegészítők nem csökkentették a stroke kockázatát, tehát önmagukban nem érik el azt az eredményt, amire a paradicsom képes. Ez azt mutatja, hogy kell lennie egy olyan, a növény aktív vegyületei által kifejtett komplex hatásnak, melyet egyelőre nem tudnak mérni a kutatók. Ezért annyira fontos a zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag étkezés, melyet nem lehet pusztán étrendkiegészítőkkel helyettesíteni. Ha likopinhoz akarunk jutni, a paradicsomon kívül ajánlott a görögdinnye, a pirospaprika és a papaya fogyasztása, de minden piros és narancssárga zöldség–gyümölcs gazdag antioxidáns forrást jelent. –forrás: VOA-Voice of America

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.