Hogyan javítja a cica gazdája egészségét?

A macska már több mint tízezer éve él az ember környezetében, és manapság a leggyakrabban otthon tartott kis kedvenc. A macskabarátok nagyra értékelik a cicák társaságát és sokan kihasználják kiváló képességüket a ház körüli kártevők eltüntetésében, ám ezek a kedves kis vadászok ennél még többet tudnak: vigyáznak a gazdi egészségére.

A világon számos tanulmány, kutatási eredmény, és még orvosok is megerősítik,hogy a cicatartásnak igen sok egészségügyi előnye van.

A gyerekek, ha már kiskoruktól macska közelében élnek, sokkal kisebb valószínűséggel lesznek asztmásak, allergiásak, és ritkábban alakul ki náluk számos krónikus légzőszervi megbetegedés. Gyerekeknél más módon is segíthetnek, például számos terápiás kezelésnél, autista és más fejlődési problémákkal küzdő gyerekeknél a cica játssza a főszerepet, különösen olyan esetekben, ahol a kicsiknek nehézséget jelent a szociális kapcsolattartás és  a kommunikáció másokkal.

Egyes tanulmányok szerint a cicagazdiknak sokkal kisebb az esélye arra, hogy szívbetegségben haljanak meg, és egy cica mellett a szívinfarktus kockázata is jóval alacsonyabb. A vérnyomásra is pozitívan hatnak nyávogó barátaink, pusztán a jelenlétük nyugtatóan hat, és csökkenti vérnyomásunkat.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a cicagazdiknak alacsonyabb a koleszterinszintje, és a macska társasága hatékonyabb lehet a vérzsír-szint csökkentésében, mint egyes gyógyszerek. Márpedig az alacsonyabb koleszterinszint szintén csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

A cicák serkentik immunrendszerünk működését, és általában igen kifinomultan megérzik, ha valaki beteg, és ilyenkor remek társaságot jelentenek, odabújásukkal segítenek, hogy az ember jobban érezze magát.

A cicák segítenek a stressz csökkentésében, a szorongás és a depresszió leküzdésében. Ha csak simogatjuk őket, máris jobb kedvünk lesz, és enyhül a bennünk lévő feszültség. A velük való játék és gondozásuk közben egy kicsit elterelődik a figyelmünk a mindennapi gondokról.

Sok egyedül élőnek jelentik az egyetlen társaságot és enyhítik a magány érzését.

Általánosságban javítják egészségi állapotunkat, és ez bizonyított tény, ugyanis kimutatták, hogy a cicás gazdik kevesebbszer járnak orvoshoz, és olyan gondozó intézményekben, ahol a cica is része a gyógykezelésnek, kevesebb gyógyszert szednek a betegek.

Ha még nem sikerült eddig megismerkednünk egy cicával, sosem késő örökbe fogadni egyet, mert bár nagyon sokan tartanak otthon cicát, legalább ugyanennyien várnak még egy jó gazdira az utcán, méltatlan körülmények között élő cicák közül, vagy éppen azok közül, akik egy menhelyen szomorkodnak.- forrás: PRLog.Org , fotó: Pixabay

 • Mi segít megőrizni az agy frissességét ötvenen túl is?

  A hetente többször végzett mérsékelt testmozgás a legjobb módja annak, hogy az ember megőrizze agya frissességét ötven éves kor felett […]

 • A delfinek egyre egyedibb vadásztechnikákat alkalmaznak

  Ausztrália nyugati részén egyes delfinek szárnyas csigaházakból rázzák ki maguknak a halat, és úgy tűnik, hogy az általuk alkalmazott trükk […]

 • A C-vitamin hatásos a melanóma és a mellrák ellen

  A C-vitamin gátolja a melanóma és a mellrák növekedését egy amerikai kutatócsoport szerint, amelynek tagjai a legrangosabb onkológiai szakfolyóirat, az […]

 • Csökkenthető-e a mellrák kockázata több rozsfogyasztással?

  A rozs több rostot és biológiailag aktív vegyületet tartalmaz, mint bármely más gabonaféle, melyet kenyérkészítéshez használnak. Eddigi kutatások szerint, a […]