Öt szívvédő élelmiszer

’Ételed az életed’, ’Ételedben van az orvosság’, ’Ételed a gyógyszered’. Ismert mondások, és mind egyet jelentenek: mindennapi táplálkozásunktól nagy- mértékben függ az egészségünk.

Aki tudatosan válogatja össze étrendjét, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne kelljen azt gyógyszerekkel kiegészítenie. Vannak olyan hétköznapi élelmiszereink, melyek jótékonyan hatnak keringési rendszerünkre, és annak központjára, a szívünkre.

 1. Dió: gazdag telítetlen zsírsavakban, főként omega-6 zsírsavban, mely fokozza a zsíranyagcserét, ezáltal csökkenti a koleszterinszintet. A benne lévő magnézium is pozitívan hat a szív- és érrendszerre, hatására ritmusossá válik a szívizom összehúzódása és elernyedése, így szapora szívverés esetén is jótékony. Más olajos magvaknak, így a mogyorónak és mandulának is ugyanilyen tulajdonságai vannak, és naponta elegendő egy maréknyit elfogyasztani belőlük.
 2. Halak: főként a tengeri halakban találunk nagy mennyiségben omega-3 zsírsavat, mely szívvédő hatású, segít fenntartani az érfalak rugalmasságát, csökkentik a káros LDL koleszterin mennyiségét, a vérnyomást, és még a szívritmuszavarra is pozitív hatású.
 3. Fokhagyma: a népi gyógyászatban régóta ismert, főként magas vérnyomás ellen alkalmazzák. Növeli a szív teljesítőképességét, a koszorúerekben gátolja a vérrögképződést, javítja a szívizom vérellátását. A szapora szívműködés ellen is használható. A szívre gyakorolt pozitív hatását a tudományos kutatások szerint annak köszönheti, hogy a zúzott fokhagyma sejtjeiben hidrogén-szulfid termelődik, amely képes helyreállítani az aorta vérkeringését, és csökkenti az oxigénhiány okozta szívkárosodás mértékét. A hidrogén-szulfid nagy mennyiségben mérgező, ám kis adagban nagyon hatásos. Naponta elegendő egy fokhagymát elfogyasztanunk szívünk egészsége érdekében. Az összenyomott gerezdet hagyjuk állni tíz percig, és utána mézben keverjük el, joghurtban vagy tegyük a tányérra kiszedett főzelékünkbe. Ha utána petrezselymet rágcsálunk, elűzhetjük az erős illatát.
 4. Alma: Az alma legfőbb jellemzője a magas pektintartalom. A pektin egy poliszacharid, amit természetes zselésítő anyagként már régóta használunk. A pektinfogyasztás nagyon kedvezően hat szervezetünkre. Elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését, hatékonyan csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet, mivel gátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását. Az almában lévő C-vitamin fokozza a hatását. Pektinben gazdag gyümölcsök az almán kívül a körte, a birsalma, és az őszibarack.
 5. Étcsokoládé: a magas kakaó szárazanyag-tartalmú étcsokoládék gazdagok a flavonoidoknak nevezett erős antioxidáns tulajdonságú vegyületekben. Ezek az anyagok erősítik az érfalakat és segítenek megőrizni azok rugalmasságát, valamint csökkentik a trombózis kialakulásának kockázatát. Bármely szív-és érrendszeri megbetegedés esetén tanácsos a fogyasztásuk. Naponta 2-3 kocka étcsokival mindenképpen érdemes megkoronázni a napunkat.

Egészséges táplálékaink kiegészítéseként lássunk egy szívbarát italt: naponta egy pohár vörösbor javítja a szív- és érrendszer állapotát. A vörösszőlő héjában található ugyanis egy erős antioxidáns hatású polifenol vegyület, az. ún. rezveratrol, mely bizonyítottan értágító hatással rendelkezik, gátolja a vérrögképződést és a trombózis kockázatát is csökkenti.

 • A trófeavadászat a fajok kihalásához vezethet

  A látványos szarvuk vagy sörényük miatt feltűnő hímek vadászata a “jó gének” kiiktatásával növeli a fajok kihalásának esélyét egy új […]

 • A futás közben fellépő keringési problémák

  A futás, a kocogás sokak által kedvelt sport. Fusson valaki akár versenyszerűen, vagy csak hobbiból, előfordulhat, hogy megtapasztalja, hogy sportolás […]

 • Már országszerte gyűjthetők a cigarettacsikkek

  Több mint félszáz vendéglátóhely, szálloda és iroda csatlakozott már országszerte a TerraCycle és a Philip Morris Magyarország Kft. közös cigarettacsikk-gyűjtő […]

 • Hogyan vesznek részt társállataink a gyereknevelésben?

  Akinek van otthon kutyája, cicája, vagy más kis barátja, az valószínűleg mindenféle tudományos kutatás és bizonyíték nélkül is tudja, hogy […]