Feketekávé kontra gyümölcskávé

A feketekávé a legtöbb ember mindennapjainak szerves része. Egy csésze feketével indul a nap, hogy frissek legyünk. Sokaknál a kávészenvedély odáig fajult, hogy naponta több csészével is elfogyasztanak, csak hogy ne legyenek kimerültek és lehangoltak. Ennek a mennyiségnek viszont már káros hatása van a szervezetünkre. Ám létezik egy finom ital, ami nem tartalmaz koffeint, mégis ugyanolyan serkentő hatású, mint a kávé.

Bármennyire is vonzódunk a kávéhoz, ízéhez, aromájához, illatanyagaihoz, egyes esetekben káros a fogyasztása, annak ellenére, hogy egyre több tudományos eredmény szól egészségre gyakorolt pozitív hatásairól.

Gyomorsavtúltengésben, gyomor – vagy nyombélfekélyben szenvedőknek azonban tilos a kávézás, mert a benne található csersav fokozza a savtermelést. Ezt a negatív hatást úgy csökkenthetjük, ha tejet öntünk a kávénkba.

Magas vérnyomásban szenvedőknek is ellenjavalt, mivel a benne található koffein érszűkítő hatású, így emeli a vérnyomást. Sokaknak éppen érszűkítő hatása miatt van rá szüksége, mert a kitágult erek fejfájást okozhatnak.

A kávé fokozhatja a szorongást és az ingerlékenységet, emellett szapora szívverést, szívdobogást okozhat. Hatására gyorsabban ürül a folyadék szervezetünkből, aminek a pótlására a nyári, meleg hónapokban még inkább ügyelnünk kell.

A koffein a kalciumot és a C-vitamint is kihajtja testünkből, így nem árt, ha ezt a fontos ásványi anyagot és vitamint is pótoljuk, ha sokat kávézunk.

Mivel a koffein közismerten jó vizelethajtó tulajdonsággal bír, nem ajánlott a túlzott bevitele az inkontinenciában szenvedőknek sem.

Természetesen a koffein nem ördögtől való szer, mindössze arról van szó, hogy figyelnünk kell arra, hogy mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Sok fejfájás és megfázás elleni gyógyszerben is találunk koffeint, és pozitívan fejti ki hatását akkor is, ha asztmában szenvedő ember véletlenül otthon felejtette a gyógyszerét. Ugyanis egy hirtelen asztmaroham esetén két csésze erős kávé átmenetileg kisegítheti a beteget a bajból.

Ezek után lássuk, hogy miket tud a gyümölcskávé, és egyáltalán mi is az. A gyümölcskávé vagy más néven gyümölcspresszó szárított gyümölcs héjából és magvaiból készül, íze a friss gyümölcsre emlékeztet. Hagyományos kávéfőzővel készíthetjük el, éppúgy, mint a feketekávét.

Ugyanolyan serkentő hatással bír, mint a kávé, üdítően hat testünkre-lelkünkre, és mindezt koffein nélkül teszi. A gyümölcskávé fogyasztásával tehát ugyanazt a hatást érhetjük el, mit a kávéval, a koffein okozta mellékhatások nélkül. Ráadásul ezt az italt várandós kismamák és gyerekek is fogyaszthatják.

Mivel gyümölcsökből készül, tartalmazza az azokban található vitaminokat és antioxidánsokat. Gyorsan felszívódó gyümölcscukor tartalma kellő mennyiségű energiával látja el szervezetünket.

Másik előnyös tulajdonsága a kávéval szemben, hogy ebből bármennyit lehet fogyasztani.

Érdekesség, hogy a feketekávét akár keverhetjük is a gyümölcskávéval. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a gyümölcspresszó készítésekor egyszerűen hozzáadjuk a kívánt kávémennyiséget, és így főzzük meg a kávénkat, ami ily módon tartalmazni fogja a gyümölcskávé egészséges összetevőit is.

Természetesen azt az íz élményt nem kapjuk meg a gyümölcskávétól, mint amit egy csésze feketétől, de aki valóban napi több adag kávéhoz van hozzászokva, annak az egészsége érdekében kívánatos lenne, ha a második csésze után a többit kávé helyett gyümölcspresszóval töltené meg.

 

 

 

 

Random Posts

 • Bajban vannak Hawaii őshonos madarai

  A csendes-óceáni Hawaii-szigetek őshonos madárvilágát a kihalás veszélye fenyegeti, köszönhetően az ember által behurcolt invazív állatfajoknak, és élőhelyük zsugorodásának. Az […]

 • Anne Hathaway lemondott a vegánságról

  A színésznő már évek óta bevallottan vegán, ám 2019-ben úgy döntött, a halhúst visszateszi az étlapjára. Legalábbis átmenetileg. A vegán […]

 • Egyre magasabb a Vezúv

  Nyolcvan centimétert emelkedett az utóbbi húszezer év alatt a Vezúv, Európa egyik legnagyobb vulkánja évente négy milliméterrel lesz magasabb.  “Az […]

 • Egy kicsiny sziget lesz a világ első napenergiával működő területe

  A távoli Tokelau-szigetek lesz az első olyan terület a világon, melyet kizárólag a Nap lát el energiával. A világon eddig […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.