Tudtad, hogy a csoki csökkenti a stroke kockázatát?

Mindenki szereti a csokoládét. De sokszor a hölgyek a karcsúság kedvéért inkább lemondanak erről az élvezetről. Egy tanulmány azonban remek indokot talált a csoki evésre, miszerint a nőknél csökkenti a stroke kockázatát.

 Az kutatási eredmény a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban jelent meg. Ezek szerint azoknál a nőknél, akik a legtöbb csokit fogyasztották, hetente legalább két szeletet, 20 százalékkal kisebb volt a stroke kialakulásának veszélye.

A kutatásba 33 ezer nőt vontak be, akiknél még nem fordult elő  stroke, szívbetegség, rák illetve cukorbetegség. A résztvevők életkora 49 és 83 év között volt. A tudósok összesen 350 különböző táplálkozási és életmódbeli jellemzőt vettek figyelembe.

 A csokit már évszázadokkal ezelőtt a mayák is fogyasztották, mágikus erőt tulajdonítottak neki. Azt persze nem tudták, hogy ezt az erőt, melyik vegyület rejti magában. A csoki pozitív hatásait elsősorban a benne lévő flavonoid nevű antioxidánsnak köszönheti, mely a kakaóban található. Azaz, minél magasabb egy csoki kakaó-szárazanyag tartalma, annál több benne a flavonoid, és annál értékesebb egészségünk szempontjából.

A flavonoidok elnyomják az alacsony sűrűségű lipoprotein, azaz LDL (más néven rossz koleszterin) oxidációját, ezáltal nem alakul ki érszűkület, és csökken a szív-és érrendszeri betegségek, így a stroke kockázata is.

A kutatási eredmények szerint, a 33 ezer résztvevőből mindössze 1549-en szenvedtek el stroke-ot.

Többségük, 1200-an, arról számoltak be, hogy isémiás stroke-juk volt, mely a szélütésnek az a fajtája, mikor elzáródnak az agyat ellátó artériák, aminek következményeként az agyban vér-és oxigén ellátási elégtelenség lép fel.

244 esetben vérzéses stroke-ot, azaz agyvérzést állapítottak meg, ebben az esetben az agy a koponyán belüli vérzés miatt károsodik. Azok, akik enyhe stroke-ot kapnak, ötször nagyobb valószínűséggel szenvednek el agyvérzést a rákövetkező két évben.

A csoki, és elsősorban az étcsokira kell gondolni, fontos védő hatást fejthet ki. Napi 2-3 kocka étcsokitól senki sem fog elhízni, viszont jót tesz vele a szívének, és még a kedélyállapota is javulni fog tőle.- Forrás: PRLog.Org, fotó: Pixabay

 

 

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.