6 életmód-tipp magas vérnyomás ellen

A már kialakult magas vérnyomást fontos ellenőrzésünk alatt tartani. A fő cél, hogy a vérnyomást 140/90 érték alatt tartsuk, és ez különösen fontos, ha cukorbetegek vagyunk, vagy veseelégtelenségben szenvedünk. Az egészséges életmód a leghatékonyabb módja nem csak annak, hogy magas vérnyomásunkat kontrolláljuk, hanem annak is, hogy megelőzzük a kialakulását. Természetesen amennyiben az életmódbeli változtatások nem elegendőek vérnyomásunk csökkentésére, akkor szükség lehet a gyógyszeres kiegészítésre.

Melyek a legfontosabb lépések a magas vérnyomás ellen?

– egészséges étkezés

– a só- és nátriumbevitel csökkentése

– ideális testsúly fenntartása

– fizikai aktivitás

– ha alkoholt fogyasztunk, azt csakis mértékkel tegyük

– mondjunk le a cigarettáról

Az egészséges étkezési szokások nem csak csökkentik a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, hanem a már kialakult magas értékeket is csökkentik. A hipertónia elleni étrendben a fő hangsúlyt a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény tejtermékek és az alacsony telített zsírsav- és koleszterintartalmú élelmiszerek kapják. Továbbá fontos a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, a szárnyashús, halhús és olajos magvak fogyasztása, miközben csökkentjük a vörös húsok, a cukrok és a szénhidrátok mennyiségét. Bizonyos étrendkiegészítők és gyógynövények is segíthetnek a vérnyomás csökkentésében, ilyenek a fokhagyma, a hagyma, a gyömbér, a galagonya, az L-arginin aminosav és a halolaj (omega-3-zsírsav).

Ha csökkentjük a só- és nátriumfogyasztást, az még egy kevésbé egészséges étrend esetén is mérsékli a magas vérnyomást, ezt klinikai vizsgálatok igazolják. Persze a legnagyobb mértékű vérnyomáscsökkenés akkor érhető el, ha a megfelelően összeállított menü mellett odafigyelünk arra, hogy a sóbevitel minél kisebb legyen, és a napi 1500 milligrammot ne haladja meg. Hazánkban háromszor annyi sót eszik egy felnőtt, mint amennyit kellene, de ez a világ számos országában megfigyelhető. Az átlagos ajánlás a sófogyasztásra a napi maximum 2400 milligramm, ami körülbelül egy teáskanálnyi sónak felel meg. Azonban ne feledjük, hogy minden élelmiszer tartalmaz nátriumot, tehát ezt is vegyük figyelembe. A közértben a hasonló termékeknél olvassuk el a címkén a nátriumtartalmat, és válasszuk a kevesebb nátriumtartalmút. Az alacsony sófogyasztás nem csak megelőzi a vérnyomás emelkedését, hanem azt is elősegíti, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyabban fejtsék ki hatásukat.

A túlsúly növeli a hipertónia kialakulásának kockázatát. Tulajdonképpen elmondható, hogy ahogyan növekszik a testsúly, úgy emelkedik vele párhuzamosan a vérnyomásunk is. Ha már 4-5 kilótól sikerül megszabadulnunk, máris csökkenthetjük vérnyomásunkat, ráadásul a súlycsökkenésnek a legnagyszerűbb hatása éppen azoknál van, akik már túlsúlyosak és magas a vérnyomásuk. A testsúlycsökkenés mindenképpen kifizetődő, mert nem csak a magas vérnyomás, hanem a szívbetegségek és a cukorbetegség esélyét is csökkenti.

A fizikai aktivitás – rendszeres torna, séta, gyaloglás, futás, kerékpározás, szobabiciklizés, úszás, vagy bármilyen számunkra szimpatikus mozgásforma – szintén pozitívan hat vérnyomásunkra, és a szívbetegségek kialakulása ellen. Magas vérnyomás esetén konzultáljunk orvosunkkal, hogy milyen mozgást javasol számunkra, amit szívesen űznénk rendszeresen.

A túlzott alkoholfogyasztás is emelheti a vérnyomást, továbbá károsítja a májat, az agyat és a szívet. A szeszes italokban található kalóriák pedig hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz. Az alkoholtartalmú italokat ezért csak mértékkel fogyasszuk, hölgyeknek napi egy, uraknak napi két ital még nem káros mennyiség. Mi számít egy italnak? Sörből 3,5 dl, borból 1,5 dl, whiskey-ből 0,4-0,5 dl.

A dohányzás súlyosan károsítja az erek falát, a koszorúérben érelzáródást, következményként szívinfarktust okozhat, és hatására csökken a “jó” HDL koleszterin mennyisége. Bár közvetlenül nem okoz hipertóniát, a cigaretta mindenki számára káros, így a magas vérnyomásban szenvedőknek is. Ezért ha valaki dohányzik, próbálja meg végleg letenni, és egy éven belül máris a felére csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

Hitek és tévhitek a hipertóniával kapcsolatban

– a kálium csökkenti a vérnyomást. A kálium fő forrásai a gyümölcsök, a zöldségek, a tejtermékek és a hal. Eddig úgy vélték, hogy egy másik fontos ásványi anyag, a magnézium nem hatásos a vérnyomáscsökkentésben, de egy új tanulmány szerint nagyobb dózisban kis mértékben ugyan, de képes mérsékelni a magas vérnyomást, mind a szisztolés mind a diasztolés értéket.

– a kávéban, teában és egyes üdítőkben található koffein csak átmenetileg emeli a vérnyomást, ezért ezeket nyugodtan fogyaszthatjuk, hacsak nem vagyunk rá érzékenyek vagy nincsen szívbetegségünk.

– a stressz szintén csak átmenetileg emeli a vérnyomást, és valószínűleg hozzájárulhat a hipertónia kialakuláshoz, de hosszútávú hatásai egyelőre nem tisztázottak. A stressz csökkentése nem feltétlenül csökkenti a magas vérnyomást, de számos egyéb előnye van.

– a nyugató és altató hatású gyógyszerek nem csökkentik tartósan a magas vérnyomást, segítségükkel a magas vérnyomás betegsége nem kezelhető. –forrás: National Heart Lung and Blood Institute, fotó: Pixabay

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.