A leggyakrabban használt természetes szerek megfázás ellen

Egyre többen keresnek természetes hatóanyagokat ellenálló-képességük erősítésére, és ez a megfázásos, fertőzésveszélyes téli hónapokban egyre inkább előtérbe kerül. Szinte nincs is olyan gyógyhatású termék, mely ne ígérné, hogy az immunrendszert is erősíti. Ennek ellenére a hatásuk nagyon eltérő lehet.

Egy 2011-es kanadai tanulmány a leggyakrabban használt természetes hatóanyagok hatását vizsgálta a megfázás és az influenza megelőzése és gyógyítása szempontjából. Ezek között volt a C-vitamin, a ginzeng, a bíbor kasvirág, a fokhagyma, a probiotikumok és a cink.

A megfázással minden évben gyakran fordulunk orvoshoz. Az oka szinte mindig valamilyen vírusos megbetegedés, az esetek többségében az ún. rhinovírus tehető felelőssé. Ez a vírus a megfázásos időszakban a megbetegedések 30-50 százalékáért felelős, éves szinten ez a szám 80 százalék, de a rhinovírus mellett akár 200 más vírusfertőzéssel is számolhatunk. A rhinovírus évente egy embert átlagosan kettő-négy alkalommal fertőz meg.

A fertőzés fő tünetei – melyek néhány napig tartanak – orrdugulás, tüsszögés, köhögés, torokfájás és láz. Szövődményként arcüreg-gyulladás, középfül-gyulladás, tüdőgyulladás, krónikus obstruktív légúti betegség léphet fel. Ezek a legsúlyosabb formában a legyengült immunrendszerű embereknél fordulnak elő. Az akut légúti fertőzések 5-15 százalékát okozzák az influenzavírusok, melyek lázat, fejfájást, izomfájdalmat, fáradtságot okoznak.

A vírusok ellen kevés hatékony kezelési mód áll rendelkezésre. Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel csökkenthető a fájdalom, a gyulladás, és a láz, de a tünetek súlyosságát ezek nem befolyásolják.

Minthogy az antibiotikumok baktérium elleni gyógyszerek, a megfázás és az influenza kezelésére teljesen hatástalanok.

A védőoltás az egészséges felnőttek esetében megakadályozhatja az influenza megbetegedést, a légúti fertőzések kockázatát azonban csak 16 százalékkal csökkenti.

 Leghatásosabb fegyverünk a betegségek kivédésére saját immunrendszerünk, és ezt felismerve egyre többen igyekeznek az immunerősítésre fektetni a hangsúlyt. Csak Kanadában például évente több mint egymilliárd dollárt költenek az emberek természetes eredetű szerekre, többek között C-vitaminra, ginzeng-, bíbor kasvirág-, és fokhagyma-kivonatokra, probiotikumokra és cinkre.

A 2011-ben elvégzett kutatás a megfázás és az influenza megelőzése és gyógyítása szempontjából vizsgálta ezeket a hatóanyagokat.

A leghatékonyabbnak a C-vitamin bizonyult, de a cink és az Echinacea, valamint a fokhagyma hatóanyaga az allicin szintén jó eredményt ért el. Az ázsiai és amerikai ginzeng hatásai ellentmondásosak voltak.

 Az Echinacea aktiválja a fehérvérsejtek működését, fokozza vírusölő hatásukat. Lehetséges mellékhatásai: gyomor-bélrendszeri panaszok, fejfájás, kiütés. Terhesség alatti szedésének és hosszú távú használatának kockázata nem ismert.

 A ginzeng szedésével kapcsolatban azért születtek ellentmondások, mert az egyik vizsgált csoportban nem volt kimutatható, hogy csökkent volna a megbetegedés súlyossága vagy időtartama, más esetekben viszont lerövidítette a betegség időtartamát. Lehetséges mellékhatásai: fejfájás, emésztőszervi panaszok, szorongás, álmatlanság. Terhesség és szoptatás ideje alatt kerülendő a használata.

 Szent-Györgyi Albert Nobel-díjat kapott a C-vitamin felfedezéséért, egy másik Nobel-díjas, Linus Pauling kémikus pedig a vitamin népszerűsítéséért tett sokat. A C-vitaminnak fontos szerepe van a betegség megelőzésében, erős antioxidáns, felerősíti a többi vitamin hatását is, és stimulálja a fehérvérsejtek működését. A C-vitamin szedése – minthogy vízben oldódó vitaminról van szó, és a felesleget kiüríti a szervezet – biztonságosnak tekinthető, még akár napi több gramm fogyasztása is (vesekövesség vagy kövességre való hajlam esetén oda kell figyelni a mennyiségre). Megfázás ellen és a tünetek enyhítésére naponta minimum 1000 mg C-vitamin ajánlott gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

 A fokhagymában található allicin úgy ismert, mint rákellenes vegyület, illetve jótékonyan hat a szív-és érrendszerre. Mikor a fokhagymát összerágjuk vagy apróra vágjuk, akkor szabadul fel, ugyanakkor a főzés inaktiválja. Bizonyítottan vírusellenes hatással rendelkezik, a rhinovírus illetve más vírusok ellen is bevethető. Egyetlen mellékhatása a kellemetlen szagú lehelet, mely azonban egy kis friss petrezselyem elrágcsálásával megszüntethető.

 A probiotikumok kevés esetben csökkentették a tünetek súlyosságát vagy a betegség hosszát. Antibiotikum szedésekor a sérült bélflóra helyreállításában van nagy szerepük, ezzel járulnak hozzá az immunrendszer erősítéséhez.

 A cinkről régóta köztudott, hogy hiánya növeli a fertőzések kockázatát. Feltételezett mechanizmusa, hogy gátolja a vírusfehérje sejthez való kötődését, és védi a sejthártyát a mikrobák toxinjaitól. Egyaránt segít a megelőzésben, a betegség időtartamának csökkentésében és a tünetek súlyosságának enyhítésében. A vizsgálat szerint azonban azok a cinkkészítmények, melyek citromsavat, borkősavat, szorbitot, mannitot tartalmaznak, gátolhatják a cink megfelelő működését. A megfázás első tüneteinek jelentkezésekor két óránként 13 mg cink szedhető. Lehetséges mellékhatásai: keserű íz, hányinger, csökkent íz-és szagérzékelés. Tartós, 6-8 hétig tartó fogyasztása nem ajánlott, mert rézhiányt okozhat a szervezetben.

Forrás: Can Fam Physician 2011 January, 57 (1): 31-36, The College of Family Physicians of Canada

 • A szén-dioxid segíthet a növények kiszáradása ellen

  Az éghajlat felmelegedésével a termőföldek kiszáradnak, a szén-dioxid megemelkedett szintje azonban kutatók szerint segíthet abban, hogy a növények hatékonyabban hasznosítsák […]

 • A döntésképtelenség réme

  Imádjuk a laptopunkat, az okos telefonunkat, a GPS-t az autóban, a programozható sütőt, a tévét és így tovább. A mai […]

 • Spanyolországban a házi kedvencek is fagyiznak

  Egy spanyol cég kifejezetten kutyáknak és cicáknak készít fagyikat, hogy szőrös barátaink is könnyebben viselhessék a nyári meleget. A sonka […]

 • Miranda Richardsont lenyűgözik a teknősök

  Az angol színésznő akkor került közelebbi kapcsolatba a teknősökkel, mikor a hangját adta az álcserepes teknősök életéről szóló dokumentumfilmnek. Az […]