Öt érv a vegetarianizmus mellett, avagy miért érdemes elhagyni a húst az étrendünkből

Az egészségügyi problémák akár 70 százaléka is az egészségtelen étkezési szokásokhoz, a nem kiegyensúlyozott étrendhez köthető. Számtalan tanulmány szerint az egészség és a hosszú élet titka egyértelműen a friss gyümölcsökben és zöldségekben, valamint a teljes kiőrlésű gabonákból készült élelmiszerekben gazdag étrendben keresendő.

Ha valaki csökkenti a húsfogyasztását, már azzal is sokat tesz egészsége érdekében. A vegetáriánusok az összes húsfélét kizárják az étrendjükből. Az okok között sokszor nem is a tudatos táplálkozás áll, hiszen sokan az állati élet iránti tisztelet miatt döntenek a vegetarianizmus mellett. Talán nem is tudják, hogy ezzel még a Földnek is óriási szívességet tesznek, hiszen a nagyüzemi állattenyésztés az egyik legerősebb üvegházhatású gáznak, a metánnak a fő forrása.

 A vegetarianizmus természetesen nem jelenti azt, hogy ha valaki egész nap nyers zöldségeket és gyümölcsöket eszik. Ez nem is lenne egészséges, mert fokozott ürítést, és gyengeséget okozna.

De például az a család is, aki vegyesen táplákozik, sokszor tart vegetáriánus napot. Ha a hét egyik napján a menü krumplilevesből, zöldbabfőzelékből, tükortojásból, és barna kenyérből áll, máris „zödnapot” tartottak.

Nézzük milyen érveket lehet felhozni a vegetáriánus életmód mellett:

1. Szívünk egészségesebb lesz

A vegetarianizmus legnagyobb előnye, hogy csökkenti a szívroham kockázatát. Ez abból ered, hogy a vegetáriánusoknak általában alacsonyabb a koleszterinszintjük. A magas vérzsírszintet főként a húsok, azon belül a vörös húsok növelik meg. A vegetáriánus étrendben viszont a telített zsírok mennyisége alacsony. A növényi eredetű fehérjéknek is kevesebb koleszterint tartalmaznak, mint az állati eredetűek. A koleszterinszint idővel érszűkületet okoz, és ez a legfőbb kockázati tényezője a szívrohamnak, agyvérzésnek, a szív-és érrendszeri betegségeknek.

2. Csökken a rákos megbetegedések kockázata

A The International Journal of Cancer nemzetközi szaklapban megjelent kutatás szerint a vörös húsok és a mellrák között szoros összefüggés mutatható ki. Azoknak  a lányoknak, akik minden egyes nap esznek húst, csaknem négyszer nagyobb az esélyük a mellrák kialakulására. Ezzel szemben azok a nők, akik legalább egy adag zöldséget megesznek naponta, 20-30 százalékkal csökken az esélyük a rák kialakulására.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a növényi alapú étrend véd a prosztata-, a vastagbél- és a bőrrák ellen is. A kutatók azt feltételezik, hogy ennek fő oka, hogy a vegetáriánusok immunrendszere hatékonyabban pusztítja el a szervezetben nap mint nap keletkező rákos sejteket.

3. Ideálisabb lesz a testsúlyunk

A vegetáriánusok általában soványabbak, mint a húsfogyasztók, és az ideális testsúlyukat is hét évvel hosszabb ideig tudják megőrizni egy-egy diéta után. Ennek oka, hogy az étrend több növényi fehérjét tartalmaz, kevesebb zsírt és kalóriát. Az ideális testsúllyal pedig olyan betegségek kockázata csökkenthető, mint a szívbetegség, a stroke, és a kettes-típusú cukorbetegség.

4. Erősebbek lesznek a csontjaink

Egy 65 éves vegetáriánus nő átlagos csontvesztése 18 százalék, sok hús fogyasztása esetén ez a szám megduplázódik, 36 százalék. A csontvesztés összefüggésben áll a túlzott fehérjefogyasztással is. A nők a napi ajánlott fehérjemennyiség 144, a férfiak 175 százalékát fogyaztják el. Menopauza után a nőknél még jobban felgyorsul a csontritkulás folyamata.

5.  Általános egészségi állapotunk javul

A vegetáriánusok kevésbé elhízottak, szebb a bőrük, a méreganyagok gyorsabban távoznak a szervezetükből. A vegetarianizmusból adódó előnyök pedig hozzájárulnak az erősebb immunrendszerhez és a hosszabb élettartamhoz.

Ne feledjük, hogy nem nyers zöldség- és gyümölcsfogyasztókká kell válnunk, ha vegetáriánusok szeretnénk lenni. Keressünk néhány húsmentes finom receptet, és próbáljuk meg fokozatosan csökkenteni a húsfogyasztásunkat. Érezni fogjuk a különbséget!-Forrás: PRLog.Org, Fotó: Pixabay

 

Random Posts

 • Óriáscsiga tanítja környezettudatosságra a gyerekeket

  Becsületes nevén Colinnak hívják azt az afrikai óriáscsigát, melyet 2011 szeptemberében mentett meg Angliában egy hulladék újrahasznosító cég, a Hulladék […]

 • Több mint négyszeresére nőtt a holt övezetek területe az óceánokban

  Az elmúlt 50 évben több mint négyszeresére nőtt a holt – oxigén nélküli – övezetek nagysága a világ óceánjaiban, a […]

 • Szájszárazság? Tegyen ellene!

  Szinte mindenkinél előfordul néha, hogy kiszárad a szája. Ám ha folyamatosan úgy érezzük, mintha „vatta” lenne a szánkban, ne halogassuk […]

 • Ganoderma lucidum, egy legendás erejű gyógyító gomba

  A Ganoderma lucidum, azaz pecsétviaszgomba gyógyhatása már több mint kétezer éve ismert. Kínában, Japánban és más ázsiai országokban az egészség […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.