Ne keverjük a grépfrút-dzsúzt gyógyszerekkel!

no-description-1326010A grépfrút-dzsúz magas C-vitamin, antioxidáns és káliumtartalmánál fogva fontos része lehet az egészséges étrendnek. Egyes tanulmányok szerint segít csökkenteni a koleszterinszintet, és hozzájárulhat csekély mértékben a testzsír csökkenéséhez is. Ugyanakkor nem tanácsos hormonfüggő daganat esetén fogyasztani, és akkor sem, ha gyógyszert szedünk.

A grépfrút ugyanis befolyásolja egyes gyógyszerek felszívódását, és még akkor is veszélyes lehet, ha a gyógyszerrel nem egy időben isszuk meg, hanem órákkal a gyógyszer szedése előtt vagy után. Néhány gyógyszer-típus és hatóanyag, melynek a hatását a grépfrút-dzsúz befolyásolja:

– vérnyomáscsökkentő szerek nifedipin hatóanyaggal

– transzplantáció után szedett szervkilökődést gátló szerek cyclosporin hatóanyaggal

– szorongás elleni szerek amiodaron hatóanyaggal

– allergiaellenes szerek: antihisztaminok, fexofenadin hatóanyaggal

Ezeken kívül még számos gyógyszer hatását befolyásolhatja a dzsúz, ezért mindig tájékozódjunk a gyógyszerésztől vagy orvosunktól, illetve olvassuk el a gyógyszertájékoztatót. Ha ebben nincsen feltüntetve külön, hogy nem iható mellette grépfrút-dzsúz, akkor az azt jelenti, hogy fogyaszthatjuk mellette a gyümölcslevet.

Számos hatóanyag a CYP3A4 nevű enzim segítségével bomlik le és hasznosul szervezetünkben. A grépfrút-dzsúzban található bizonyos vegyületek gátolják ennek az enzimnek a működését, emiatt a gyógyszer nem szívódik fel, hanem a vérünkben maradva kering, és hosszabb ideig lesz a szervezetünkben, Következésképpen a hatóanyag veszélyes mennyiséget érhet el, és károsíthatja a májat és a vesét.

A CYP3A4 enzim mennyisége egyénenként változó, van akinek több, másnak kevesebb van a szervezetében, ezért a grépfrút-dzsúz is eltérően hathat az egyes embereknél.

A kutatók már évtizedek óta tudják, hogy a grépfrút-dzsúz miatt a gyógyszerhatóanyagok mérgező mennyiségben halmozódhatnak fel vérünkben, legújabb kutatások szerint bizonyos szereknél ez a frissítő ital éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Az allergiaellenes fexofenadin hatóanyagnál például csökkenti a felszívódást, és emiatt a gyógyszer kevésbé bizonyul hatékonynak. A fexofenadin esetében a grépfrút-dzsúzon kívül a narancs és az almadzsúz is ezt a hatást váltja ki, s ez rá is van írva a gyógyszer tájékoztatójára, hogy ne igyunk mellette gyümölcsleveket. A dzsúz egyes vegyületei blokkolják a gyógyszer hatóanyagokat szállító fehérjék működését, ezért kevesebb gyógyszer szívódik fel a szervezetben, és a gyógyhatás csekélyebb lesz.

Ha olyan gyógyszert szedünk, ami mellett nem lehet ezt a gyümölcslevet fogyasztani, ne feledjük el az általunk vásárolt gyümölcslevek címkéjén ellenőrizni, hogy nem-e tartalmaz akár csak kis mennyiségben grépfrútot.-forrás: National Heart, Lung and Blood Institute, fotó: Hernan Herrero