Gyógyuljunk ezüst-kolloiddal!

Az ezüstre ne csak ékszerként gondoljunk! Az ezüst fém fertőtlenítő, mikrobaellenes hatását már az ókorban ismerték. Szerencsére manapság már kolloid formában rendelkezésünkre áll. A vízben feloldott parányi, 0,001 mikron nagyságú ezüstrészecskék képesek áthatolni a kórokozók sejtfalán, gátolják szaporodásukat, és zavart okoznak az anyagcseréjükben, így pusztítva el azokat.

1938 előtt az ezüst-kolloid használata széles körben elterjedt volt, számos fertőző betegség kezelésére, illetve megelőzésére alkalmazták. Később az antibiotikumok fejlesztésével párhuzamosan csökkent a használata, de 1990 óta újra egyre nagyobb népszerűségnek örvend az alternatív gyógyászatban, ami annak köszönhető, hogy a baktériumtörzsek egyre ellenállóbbá válnak az antibiotikumokkal szemben. A kutatók ezért folyamatosan kutatnak új és megfizethető antimikrobális szerek után.

Mexikóban például az élelmiszerek és a víz fertőtlenítésére használják az ezüst kolloidot, mely úgy hat, hogy a baktériumokban meggátolja az oxigén metabolizáló enzimek működését, ami végső soron a baktériumok halálát okozza. Laboratóriumi körülmények között bizonyításra került, hogy az E.coli és a Staphylococcus aureus baktériumok különösen fogékonyak az ezüst-kolloidos kezelésre.

Szedése kúraszerűen javasolt, és ha betartjuk a napi fogyasztási mennyiségre vonatkozó előírásokat, túladagolása egyszerűen lehetetlen. Egy 2011-es kutatás is bizonyította, hogy az ezüst-kolloid kúraszerű fogyasztása, valamint a szemen és bőrön történő alkalmazása a helyes adagolást betartva nem okoz toxicitást.

Általában immunerősítőként tüntetik fel, de valójában nem erősíti immunrendszerünket, inkább támogatja annak munkáját, azzal hogy segíti elpusztítani a szervezetünket támadó baktériumokat, vírusokat, gombákat.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ha képes végezni a baktériumokkal, akkor vajon saját bélflóránkat is megöli-e? A válasz nem, mert az ezüst részecskék már a vastagbél szakasza előtt felszívódnak, így nem találkoznak a mi hasznos baktériumainkkal.

Az ezüst-kolloid azok számára is forradalmi megoldást jelent, akik a szintetikus antibiotikumokra érzékenyek, és nem szedhetik azokat. Egy 1978-as kutatás során egy kémcsőbe kb. 650-féle mikroorganizmust tettek, és azok az ezüst hatására kevesebb, mint 10 perc alatt elpusztultak. Összehasonlításképpen: egy mesterséges antibiotikum mindössze 6-12 baktériumtörzset képes hatástalanítani. Ráadásul a megfelelően alkalmazott ezüst-kolloidnak semmilyen ismert mellékhatása nem létezik.

Testünk összes gyulladásos megbetegedése esetén sikerrel alkalmazhatjuk, szájüregi gyulladások, fertőzések kezelésére, szem- és fülgyulladás gyógyítására, a légúti megbetegedések során, de emellett hatásos gyomorfekély, bélpanaszok és gombás megbetegedések kezelésére is.

Külsőleg sebekre, ekcémára, herpeszre, candida ellen, pikkelysömörre, viszkető kiütésekre, körömgombára, pattanásokra kiváló hatású.

Idült prosztata gyulladás antibiotikumos kezelését érdemes kiegészíteni vele, mert gyorsabb gyógyulást eredményez, ráadásul csökkenti a kiújulás veszélyét. Az ezüst-kolloid nem befolyásolja a gyógyszerek hatását, nyugodtan lehet szedni egyidejűleg más gyógyszerekkel.

Mikrobaellenes és fertőzésgátló hatása régóta ismert a tudomány előtt, egy 2010-es mexikói kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy a rák gyógyításában lehet-e a szerepe az ezüst-kolloidnak. A kutatók úgy találták, hogy az emlő rákos sejtjeire dózistól függően citotoxikus és sejthalált indukáló hatást mutatott. Antioxidáns tevékenységén keresztül viszont nem hatott a daganatos sejtekre. Ez a kutatás segíthet közelebb vinni az ezüst-kolloidot a rákkutatás területéhez, mert az eredmény azt mutatja, hogy egy potenciálisan alternatív szert jelenthet az emlőrák terápiában.

Aki az otthona tisztán tartására is egy természetes fertőtlenítőszert keres, azok számára ajánlható az a speciális elektromos készülék, mellyel saját ezüst-kolloid tartalmú vizet állíthatunk elő. Ez a folyadék hatásos a baktériumok, a penész ellen, és kisgyermekek mellett is biztonsággal használható.

Még háziállatainkat is meglephetjük vele, kapható számukra is ezüst-kolloidos folyadék. Remekül tisztítja és fertőtleníti a különféle eredetű sebeket. Az akváriumok vizébe téve mikrobaellenes hatást fejt ki, a halak számára pedig betegségmegelőző hatású. –Forrás: J Exp Clin Cancer Res. 2010; 29(1): 148., fotó: Pixabay

Figyelem! Sokféle ezüst-kolloid termék kapható, tájékozódjunk alaposan egy termék hatását és megbízhatóságát illetően, mielőtt megvásároljuk!

 • Melyik a legjobb alvási pozíció?

  Az alvásra mindannyiunknak szüksége van, hogy szervezetünk visszanyerje az energiáját, és feltöltődjön egy fárasztó nap után. Ám attól, hogy valaki […]

 • Minden eddiginél kiválóbb az európai fürdőhelyek vízminősége

  Az európai természetes fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiváló vízminőségű, a tavaly megvizsgált fürdőhelyek több mint 96 százaléka megfelelt az […]

 • A következő évtizedekben drámai mértékben „kizöldülhet” az Északi-sarkvidék

  Egy új kutatási eredmény szerint a következő évtizedekben jelentősen zöldülhet az Északi-sarkvidék, az előrejelzések azt mutatják, hogy akár 50 százalékkal […]

 • Kim Nam-gil nem akarta ’Bi-dam’-ot

  A 30 éves fiatalember egy csapásra népszerű lett, nem csak hazájában, Dél-Koreában, hanem a világ számos országában, Bi-dam szerepének köszönhetően. […]