Miért lehet több nehézfém a gluténmentesen étkezők testében?

Fokozottan ki vannak téve a mérgező arzénnak és a higanynak azok, akik gluténmentesen étkeznek, áll az Epidemiology című nemzetközi járványtani folyóirat egyik cikkében.

A gluténmentes étrend egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és bár a gluténérzékenyek száma valóban megsokszorozódott az elmúlt évtizedekben, ma már olyanok is kizárják a glutént az étkezésükből, akik nem érzékenyek erre a gabonafehérjére, mely a búzában, az árpában és a rozsban található.

A gluténmentes diéta népszerűsége annak köszönhető, hogy sokan úgy vélik, segítségével csökkenthetők a szervezetben lévő gyulladások, bár erre egyelőre nincsen tudományos bizonyíték. Az Egyesült Államokban rohamosan terjed a népszerűsége, ma már minden negyedik amerikai kihagyja a glutént az étrendjéből.

A gluténmentes termékek a búzaliszt helyettesítésére gyakran rizslisztet tartalmaznak. A rizsről ismeretes, hogy felhalmozódnak benne bizonyos mérgező fémek, többek között a növényvédőszerekből, talajból és vízből származó higany és arzén.  A folyóiratban megjelent tanulmányban gluténmentes étrendet követők vér- és vizeletmintáit vizsgálták meg az arzén és a higanytartalomra vonatkozóan. Az eredmények szerint a gluténmentesen étkezők vizeletében sokkal magasabb volt az arzén, a vérükben pedig a higany mennyisége, azokhoz képest, akik nem gluténmentes diétát követnek. Az arzén szintje csaknem 50 százalékkal, a higany mennyisége 70 százalékkal volt magasabb.

Az eredmények igen egyértelműek, bár a kutatók egyelőre nem tudják, jelent-e nagymértékű egészségi kockázatot a gluténmentes étrend által szervezetbe vitt arzén és higany többletmennyisége. Bár az Egyesült Államokkal ellentétben, Európában, az élelmiszerekben jelen lévő arzén mennyiségére vonatkozóan léteznek szabályozások, így a rizslisztben lévő arzén mennyiségét is vizsgálják.

Az EU 2015-ben módosította korábbi rendeletét az élelmiszerekben előforduló szervetlen arzén mennyiségének felső határértékei tekintetében:

„Mivel a rizs és a rizsalapú élelmiszerek esetében megbízhatóan mutatható ki a szervetlen arzén szintje, az ezekben előforduló szervetlen arzén mennyisége tekintetében indokolt felső határértéket megállapítani. Az arzéntartalom tekintetében több különböző felső határértéket kell megállapítani.”

 

„Azon tudományos információk, amelyek szerint szükség van egyedi felső határértekre az előfőzött hántolt rizs esetében, meglehetősen újak. Ezért az egyedi határérték szükségességének megerősítése, illetve annak felülvizsgálata érdekében a tagállamoknak 2018. január 1-ig további adatokat kell gyűjteniük ezen termék arzéntartalmáról.”

 

forrás: Newswise, fotó: Pixabay

Random Posts

 • Tovább nőtt a megújuló energia részaránya az EU-ban

  Az Európai Unióban 2014-ben a felhasznált energia 16 százalékát nyerték megújuló energiaforrásokból, szemben az adatok rögzítésének kezdő évében, 2004-ben feljegyzett […]

 • Napi 20 perc jóga serkenti az agyműködést

  Naponta 20 perc hatha jógázással javíthatjuk az agyi funkciókat – memóriánk és a gátló kontroll gyorsaságát és pontosságát – állatják […]

 • Megváltoztathatja az étkezési szokásokat a klímaváltozás

  Nemzetközi mezőgazdasági kutatók szerint, az éghajlatváltozás rákényszerítheti a világ népességét étrendjének megváltoztatására, ugyanis egyes alapvető élelmiszereket egyre nehezebb lesz megtermelni. […]

 • A hollywoodi szuperhősök keményen edzenek a jó formáért

  Hollywood szuperhőseit és akciósztárjait alakító színészek odafigyelnek arra, hogy mindig jó formában legyenek, és nem esnek kétségbe akkor sem, ha […]