Miért lehet több nehézfém a gluténmentesen étkezők testében?

Fokozottan ki vannak téve a mérgező arzénnak és a higanynak azok, akik gluténmentesen étkeznek, áll az Epidemiology című nemzetközi járványtani folyóirat egyik cikkében.

A gluténmentes étrend egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és bár a gluténérzékenyek száma valóban megsokszorozódott az elmúlt évtizedekben, ma már olyanok is kizárják a glutént az étkezésükből, akik nem érzékenyek erre a gabonafehérjére, mely a búzában, az árpában és a rozsban található.

A gluténmentes diéta népszerűsége annak köszönhető, hogy sokan úgy vélik, segítségével csökkenthetők a szervezetben lévő gyulladások, bár erre egyelőre nincsen tudományos bizonyíték. Az Egyesült Államokban rohamosan terjed a népszerűsége, ma már minden negyedik amerikai kihagyja a glutént az étrendjéből.

A gluténmentes termékek a búzaliszt helyettesítésére gyakran rizslisztet tartalmaznak. A rizsről ismeretes, hogy felhalmozódnak benne bizonyos mérgező fémek, többek között a növényvédőszerekből, talajból és vízből származó higany és arzén.  A folyóiratban megjelent tanulmányban gluténmentes étrendet követők vér- és vizeletmintáit vizsgálták meg az arzén és a higanytartalomra vonatkozóan. Az eredmények szerint a gluténmentesen étkezők vizeletében sokkal magasabb volt az arzén, a vérükben pedig a higany mennyisége, azokhoz képest, akik nem gluténmentes diétát követnek. Az arzén szintje csaknem 50 százalékkal, a higany mennyisége 70 százalékkal volt magasabb.

Az eredmények igen egyértelműek, bár a kutatók egyelőre nem tudják, jelent-e nagymértékű egészségi kockázatot a gluténmentes étrend által szervezetbe vitt arzén és higany többletmennyisége. Bár az Egyesült Államokkal ellentétben, Európában, az élelmiszerekben jelen lévő arzén mennyiségére vonatkozóan léteznek szabályozások, így a rizslisztben lévő arzén mennyiségét is vizsgálják.

Az EU 2015-ben módosította korábbi rendeletét az élelmiszerekben előforduló szervetlen arzén mennyiségének felső határértékei tekintetében:

„Mivel a rizs és a rizsalapú élelmiszerek esetében megbízhatóan mutatható ki a szervetlen arzén szintje, az ezekben előforduló szervetlen arzén mennyisége tekintetében indokolt felső határértéket megállapítani. Az arzéntartalom tekintetében több különböző felső határértéket kell megállapítani.”

 

„Azon tudományos információk, amelyek szerint szükség van egyedi felső határértekre az előfőzött hántolt rizs esetében, meglehetősen újak. Ezért az egyedi határérték szükségességének megerősítése, illetve annak felülvizsgálata érdekében a tagállamoknak 2018. január 1-ig további adatokat kell gyűjteniük ezen termék arzéntartalmáról.”

 

forrás: Newswise, fotó: Pixabay

Random Posts

 • “Láthatatlan” tüzek pusztítanak az Amazonas esőerdeiben

  A “rejtett” tüzek kialakulásának és lefolyásának megfigyelését az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) új műholdas képalkotó technológiája tette lehetővé. Az Amazonas-medence füves […]

 • Hogyan tartsuk normál szinten a vércukrot a mindennapokban?

  A magas vércukorszint számos betegség okozója lehet, melyek közül a legsúlyosabb a kettes-típusú cukorbetegség. Utóbbi elsődleges kiváltó tényezője, ha étrendünk […]

 • Ezért kockázatos az antidepresszáns terhesség alatt

  Megnöveli a születési rendellenességek kockázatát, ha a várandós nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapította meg egy új […]

 • A nagyvárosi kerékpárosok tüdejébe sok korom jut

  A Londonban kerékpárral közlekedő fiatal felnőttek tüdejébe kétszer több korom jut, mint a gyalogosokéba – állapították meg brit kutatók. A London […]