Hogyan csökkenthetjük természetesen a fibromyalgia okozta fájdalmakat?

Legújabb kutatások szerint az aerobik illetve az aerob testmozgások, úgy mint futás, úszás, táncolás, kerékpározás, segíthetnek a fibromyalgiás fájdalom enyhítésében. Különösen azoknál a tipikus tüneteknél, melyek a fájdalomcsillapító gyógyszer elhagyása után jelentkeznek. A gyakorlatok a memória- és koncentrációzavarok esetén is pozitívan hatnak.

A testmozgás segít a fájdalom és a feszültség csökkentésében, fotó: www.localfitness.com.au

A fibromyalgia egy krónikus, ismeretlen eredetű betegség, mely izommerevséggel, izomgyengességel, a test több pontján jelentkező fájdalommal jár, ugyanakkor hátterében semmilyen szervi megbetegedés nem mutatható ki. Főként a 35-55 év közötti nők betegsége. További tünetei a lábgörcs, zsibbadás, fáradtságérzés, csökkent terhelhetőség, memória- és koncentrációs zavarok, feladatmegoldási-képesség gyengülése, erős fejfájás, szédülés, hasi fájdalmak, arc- és állkapcsi fájdalom, gyakori vizelési inger, depreszió, szorongás.

A legtöbb beteg, de még sok orvos sem érti pontosan ezt a betegséget. Ha már valakinél diagnosztizálták a fibromyalgiát vagy éppen a diagnózisra vár, nagyfokú szorongás és félelem lehet úrrá rajta, mert fél az ismeretlentől, félti a jövőjét, és nem tudja, hogyan lesz képes megbirkózni a fájdalommal, a görcsös izmokkal és az energiahiánnyal. Sokan kétségbeesettek, és úgy érzik, a fájdalom sosem múlik el.

Egyes kutatások vírus jelenlétével is összefüggésbe hozzák a betegséget. Bizonyos tanulmányok szerint a fibromyalgia az Epstein-Barr vírussal hozható kapcsolatba. A röviden EBV-nek nevezett vírus a herpesz víruscsalád tagja, és az egyik leggyakoribb humán vírusok egyike.

A fibromyalgia kezelések a tünetek enyhítésére és nem az okok megszüntetésére irányulnak, mivel a betegség oka ismeretlen. Azonban, ha valóban szerepe van a vírusnak a kialakulásában, akkor immunerősítéssel fel lehet venni ellene a harcot. Immunerősítő, vírusellenes hatású étrendkiegészítők fogyasztása is javasolt tehát, úgy mint zöld tea és zöld tea kivonat, szelén, flavonoidok, vagy a kvercetin (pl.eukaliptusz) hatóanyagú szerek.

Fontos továbbá a stressz kerülése, és a feszültség csökkentése relaxációs gyakorlatokkal. Az orvosok szerint a legtöbb esetben a fibromyalgia súlyos tünetei két-három éven belül megszűnnek, kezelés hiányában is.

Forrás: PRLog.Org

 

 

Random Posts

 • A jó tejtermék fogyasztása segíti a fogyást és védi a szívet

  Sok szigorú fogyókúra tiltja a tej vagy a tejből készült ételek evését, mert véleményük szerint hizlalnak, ám egy tudományos vizsgálat […]

 • Természetvédelmi terület lett a gigászi szeméttelepből

  Természetvédelmi terület lett Európa egyik legnagyobb szemétlerakójából, méghozzá olyan, amelyen ritka növény- és állatfajok élnek.     A telep Angliában, Essexben van […]

 • A vacsorára evett szénhidrát segítheti a fogyást

  Az egyik legismertebb jó tanács fogyókúrázóknak, hogy vacsorára ne fogyasszanak szénhidrátban gazdag ételeket, most megdőlni látszik. A jeruzsálemi Héber Egyetem […]

 • Hogyan táplálkozzunk a mediterrán étrend szerint

  Számos kutatás bizonyította már, hogy a mediterrán étrend pozitív módon befolyásolja egészségünket. Egy 2011-es svéd tanulmány szerint például a mediterrán […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.