Mi mindenre jó a manuka méz?

A mézet évszázadok óta használjuk a benne rejlő gyógyító hatása miatt. Leggyakrabban a különböző légúti megbetegedések, fertőzések kezelésére és sebgyógyításra alkalmazzuk, sokan antibiotikum helyett is inkább a mézet választják.

 Méz és méz között is van különbség, főként, ha a kizárólag Új-Zélandon előforduló Manuka cserje virágjából származó, ún. manuka mézről van szó.

Számos egészségi problémára alkalmazható, baktérium-, vírus-, gomba- és parazitaellenes, erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásánál fogva.

Kutatások kimutatták, hogy a manuka mézzel hatékonyan kezelhetők többek között a sebek, az égési sérülések, a rovarcsípés okozta bőrelváltozás, az ekcéma, a bakteriális és gombás fertőzések, a pikkelysömör (psoriasis), a fekélyek, a torokfájás, a megfázás és az influenza tünetei, a köhögés, az ízületi gyulladások, az emésztési zavarok, a gyomorfájdalom, valamint a gyomor-és bélrendszeri panaszok. Még az álmatlanság ellen is hatásos.

 A manuka méz gyógyító ereje a benne található enzimnek köszönhető, mely kis mennyiségben hidrogén-peroxidot termel. Ennek köszönhető az antimikrobális hatás.

Ez a vegyület részben felelős azért is, hogy szabályozza a bőrsejtek oxigénellátását, ezáltal segíti a gyógyulási folyamatokat.

Ha egy sebet a manuka mézzel kenünk be, az egy védőgáttal fedi be a sebet, de anélkül, hogy zavarná a gyógyulási folyamatot, továbbá olyan létfontosságú tápanyagokat – aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, cukrokat – tartalmaz, melyek hozzájárulnak a kollagén képződéséhez és az új hajszálerek növekedéséhez. A manuka méz pH értéke is segít felszámolni a baktériumokat.

A hidrogén-peroxidon túl más baktériumellenes összetevővel is „büszkélkedhet”, úgy mint methylglyoxallal, illetve egy olyan aktív összetevővel, melyet Egyedi Manuka Faktornak – UMF-nek (Unique Manuka Factor) neveztek el.

 A méz gyártói ez alapján rangsorolják a méz antibakteriális hatékonyságát, és gyógyító erejét.

A lehetséges értékhatár 0 és 30 között van. Ha egy manuka méz UMF értéke 0 és 9 között van, az azt jelenti, hogy a méz nem alkalmas gyógyászati célokra. 10 és 16 közötti UMF értéknél – egészen 20-ig – már terápiás célokra használható, míg 20-as érték felett túl erősnek tekinthető, és égő, szúró érzést okozhat a bőrön.

A legideálisabbnak a 16 és 20 közötti UMF értékű manuka méz tekinthető, ez, amit leginkább ajánlanak.

 Belső használatra, például gyomorfekélyre, gyomorsav-túltengésre, reflux betegségre, irritábilis bél szindrómára, gyomorhurutra naponta 3-4 alkalommal érdemes bevenni lehetőleg étkezés előtt. Tanácsos nem kanállal, hanem egy darabka kenyérrel vagy pirítóssal megenni.

Ha a tünetek megszűnnek, a fogyasztását lecsökkenthetjük napi egy alkalomra, csak hogy a hatása megmaradjon.

 Bőrproblémákra naponta 1-2 alkalommal kell felkenni az érintett területre a teljes gyógyulásig.

 Csecsemőknek 12 hónapos kor alatt nem ajánlott a méz fogyasztása, mert az esetlegesen a mézbe kerülő spórákkal nem tud megbirkózni a szervezete. Ugyanakkor a külső, bőrön történő alkalmazása bármely életkorban lehetséges, illetve szoptatás idején is nyugodtan fogyaszthatja a kismama.

Amennyiben tehát gyógyító céllal keressük a manuka mézet, győződjünk meg róla, hogy az UMF érték 10 és 20 között van, illetve keressük a bejegyzett UMF védjegyet a címkén. Ez jelzi, hogy a méz minősége ellenőrzött, és antibakteriális hatékonysága laborban tesztelt.

Akárcsak a többi mézet, a manukát is hamisítják. Igen borsos ára van, úgyhogy, ha olcsó, már kezdhetünk gyanakodni, hogy nem jó minőségű mézről van szó, amelytől természetesen gyógyító hatást sem várhatunk.

Forrás: PRLog.Org , fotó: Pixabay

 

 

 

 

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.