Hogyan befolyásolja csontjaink állapota az egészségünket?

A csontok törékenysége miatt bekövetkezett törések komoly egészségi problémát jelentenek, hiszen súlyos fájdalmat, hosszabb ideig tartó mozgásképtelenséget vagy mozgásban való akadályozottságot okoznak, ezen túlmenően pedig az általános egészségi állapotunkban is komoly következményekhez vezethetnek.

Ahogy idősödünk, számos tényező hozzájárul vázrendszerünk gyengüléséhez, csontsűrűségünk csökkenéséhez. A csontvesztés – mely akár már 30 éves kor után elkezdődhet – fő oka a csontritkulás, de több rizikótényező is szerepet játszhat ebben a folyamatban.

A közelmúlt kutatásai egyre inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy vázrendszerünk egészsége alapvető szerepet játszik egész testünk megfelelő működésében. A súlycsökkenésnek, a sovány izomtömeg növekedésének, a cukorbetegségnek, a hormonok szintjének, és az izomműködésnek is drámai szerepe lehet a csontsűrűségre és a vázrendszer egészségére nézve.

Testünkben többféle csontsejt található, az osteoblastok, a csontok felépülésében, az osteoclastok, azaz csontfaló sejtek, a csontok lebontásában, a legnagyobb mennyiségben jelen lévő osteocyták, csontsejtek pedig a csontszövetek közötti kapcsolat kiépítésében játszanak szerepet. Utóbbiak felelősek azért is, hogy a mechanikai terhelések, gyaloglás, ugrálás hatására, olyan jeleket küldjenek, mely fokozza a csonttermelést.

Az elmúlt években a kutatók sokat megtudtak arról, hogy a vázrendszer sejtjei hogyan állnak kapcsolatban testünk többi sejtjével annak érdekében, hogy csontozatunk egészségét fenntartsák. Vannak olyan sejtek, mint például a Th1 és a Th17, melyek az immunrendszer szabályozásában vesznek részt, elsősorban. A Th1 nevű fehérvérsejt azonban nem csak az immunrendszer működésében játszik kulcsszerepet, hanem a csontfaló sejtek fejlődését is stimulálja, míg a Th17 éppen ellenkező hatást fejt ki az osteoclastok termelődésére.

Az inzulin szintet szabályozó gyógyszerekről szintén kiderült, hogy hatással vannak a csontsűrűségre, bár hatásuk e tekintetben még nem pontosan ismert. Mindenesetre ma is folynak kutatások az irányba, hogy egy olyan gyógyszert fejlesszenek ki cukorbetegek számára, mely nem csak az inzulinszintet szabályozza, hanem a csontok egészségét is védi.

Izomzatunk állapota is összefügg a vázrendszer egészségével, általában minél egészségesebbek izmaink, annál sűrűbbek a csontjaink is, ugyanis az izmok serkentik a csontok növekedését, azáltal, hogy többféle citokin nevű fehérjét termelnek, melyek részt vesznek a csontsejtek közötti kommunikációban, jelátvitelben, és ezáltal stimulálják a csonttermelődést.

Csontrendszerünk nem egy élettelen váz testünkben, hanem egy nagyon is élő szövet, mely bár erősnek tűnik, sérülékennyé válik, ha nem vigyázunk rá. –forrás: PRLog.Org , fotó: Pixabay

 

Random Posts

 • Spenótos-rikottás tortilla

  Hozzávalók: Olaj vagy vaj Egy kis fej vöröshagyma Fokhagyma-krém 20-25 dkg rikotta 1 pohár tejföl (140 gr) Készen kapható, puha […]

 • A cica fülének egyszerű tisztán tartása

  A cicának nem csak a látása, hanem a hallása is kiváló, háromszor olyan jól hallja a hangokat, mint mi. Ezt […]

 • Fájdalmakra, emésztési zavarokra és légzéskönnyítésre: borsosmenta!

  A borsmenta vagy borsosmenta olaj a borsmenta (Mentha x piperita) növényből származik, mely kétféle növénynek, a vízmentának és a fodormentának […]

 • Ganoderma lucidum, egy legendás erejű gyógyító gomba

  A Ganoderma lucidum, azaz pecsétviaszgomba gyógyhatása már több mint kétezer éve ismert. Kínában, Japánban és más ázsiai országokban az egészség […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.