Hogyan segíthet étrendünk a koszorúér-betegség megelőzésében?

A szívkoszorúér-betegség a fejlett országokban a vezető halálokok közé tartozik, de világszerte is az első számú végzetes betegségek egyike. Elsődleges kiváltó oka a szív artériáinak meszesedése, azaz az artériák falán a zsírok felgyülemlése. Ennek következtében az erek beszűkülnek, romlik a szív oxigénellátása. Fő tünete az ún. angina pectoris, melynek során a mellkasra nehezedő nyomás, valamint szorító fájdalom tapasztalható, mely kisugározhat a karokra, a hátra, a nyakra és az arcra.

A helyes étrend kulcsszerepet tölt be a szívkoszorúér-betegség megelőzésében, kockázatának csökkentésében, egyes szakértők szerint a megfelelő, egészséges étrend az egyik leghatékonyabb fegyverünk a megelőzésben. Az 1970-es években a tanulmányok még az étrend teljes zsírtartalmát hozták a betegséggel összefüggésbe, ma már tudjuk, hogy a zsír minősége az, ami meghatározó.

Számos tanulmány megerősítette a jótékony hatását annak, ha a telített zsírokat (állati eredetű zsírokat) többszörösen telítetlen zsírokra (növényi olajokra) cseréljük. Míg előbbiek növelik, utóbbiak csökkentik a káros koleszterinszintet, s ezzel az érelmeszesedés kockázatát is.

Évtizedek alatt összegyűlt tanulmányok összevetése alapján kijelenthető, hogy legalább három étrendi tényező van, mely segít a kockázatok csökkentésében. Az első az imént említett egészséges zsírok fogyasztása a telített zsírok helyett, a második a halban illetve halolajban található omega-3-zsírsavak fogyasztása, valamint a sok zöldség, gyümölcs, gabona, magvak beépítése az étrendbe.

A megelőzésben szerepe lehet az antioxidáns hatású vitaminok fogyasztásának, a karotinoidok, a C- és az E-vitamin egészséges mértékű bevitelének, hiszen védik a szívet, de pusztán ezek önmagukban nem óvnak meg a betegségtől. A legerősebb bizonyítékok a gyümölcsben, zöldségben, teljes kiőrlésű gabonában és halban gazdag étrend mellett szólnak. A kockázatokat szintén csökkenti, ha alkoholfogyasztásunkat mérsékeljük.

Számos tanulmány igazolja, hogy azok, akik az ún. DASH-diétát (magas vérnyomás ellen ajánlott diéta) vagy a mediterrán étrendet követik, szintén kisebb eséllyel kell szembenézniük a szívkoszorúér-betegséggel.

A megfelelően összeállított étrend, kiegészítve kellő aktivitással, a dohányzás teljes elhagyásával, és az ideális testsúly fenntartása azok, melyekkel a legtöbbet tehetünk természetes módon a szívbetegségek megelőzéséért.- Forrás: Clin Chim Acta. 2011 Aug 17;412(17-18):1493-514. doi: 10.1016/j.cca.2011.04.038. Epub 2011 May 7., JAMA. 2002 Nov 27;288(20):2569-78., fotó: freeimages.com

Random Posts

 • A tea gátolhatja a vas felszívódását

  A teázás nagyon egészséges, ám oda kell figyelnünk arra, hogy mikor fogyasszuk el, ugyanis nem feltétlenül jó, ha étkezés mellé isszuk, mert gátolhatja  […]

 • A városi madarak okosabbak?

  Egy nemrég elvégzett tanulmány szerint a városban élő madarak intelligensebbek, mint vidéken élő társaik. A tudósok a kutatások során arra […]

 • Ezért érdemes szőlőmag-kivonatot szedni!

  A szőlő az egyik legegészségesebb és legtáplálóbb gyümölcs. Nem csak a húsa, hanem a héja és a magja is értékes […]

 • A darazsakat nem szeretjük, pedig hasznosak

  Noha egyformán hasznosak, a darazsakat utálja, a méheket szereti az emberek többsége – állapította meg egy brit tanulmány.    Az Ecological […]