Miért érdemes omega-3-zsírsavat fogyasztani?

Az omega-3 zsírsav egyike azon többszörösen telítetlen, ún. esszenciális zsírsavaknak, melyek létfontosságúak a szervezet egészségéhez, és elengedhetetlenek a normális növekedéshez. Az omega-6-zsírsav a másik ilyen fontos zsírsav.

Szervezetünk ezeket nem képes előállítani, és nagy mennyiségben tárolni sem tudja, ezért kívülről kell pótolnunk őket.

Csakhogy ezeknek a zsírsavaknak nem csupán a rendszeres fogyasztása fontos, az sem mindegy, hogy ezeket milyen arányban tartalmazza az étrendünk.

Általában az omega-6 bevitelével nincsenek gondok, sőt, abból túl sokat is fogyasztunk, miközben omega-3-ból túl keveset. Így legtöbbször az a legfontosabb, hogy az omega-3 fogyasztását növeljük.

A legfőbb omega-3-zsírsav az alfa-linolénsav (ALA), melyet az egészséges szervezet először eikozapentaénsavvá (EPA), majd dokozahexaénsavvá (DHA) alakít át.

Az EPA és az omega-6-zsírsavból szintetizált GLA hormonszerű vegyületekké alakulnak, az ún. eikozaniodokká, melyek szervezetünk egészséges működését és a sejten belüli folyamatokat támogatják.

Az omega-3 részt vesz a sejtmembrán felépítésében, ezáltal az rugalmasabbá válik, javul a vérkeringés. Az omega-3-zsírsav a vér oxigénfelvételét is támogatja és fokozza.

Hiánya egy sor hiánybetegséget idézhet elő, úgy mint: csökkent memória és mentális képességek, rossz látás, a vérrögképződésre való fokozott hajlam, az immunrendszer csökkent működése, megnövekedett rossz (LDL) koleszterinszint, magas vérnyomás, szabálytalan szívverés, tanulási zavarok, diszkomfort érzés menopauza idején, viszketés a lábszár elülső részén, csecsemőknél és gyerekeknél fejlődésben való visszamaradás. A terhesség idején is fokozottan igényli a szervezet. Fogyasztásával csökken a szívritmuszavarok, a szívbetegség és stroke kialakulásának kockázata.

Egy brit kutatásban, ahol a gyerekek étrendjét omega-3-zsírsavval egészítették ki, drámai mértékben nőtt az iskolai teljesítményük. Az omega-3 javította az agysejtek közötti ingerület átvitelt és az agyműködést is azáltal, hogy fokozta a vér áramlását az agyban.

Az alfa-linolénsav fő forrásai: a hal, a dió, a repceolaj, a lenmagolaj.

A növényi olajok egyöntetűen az omega-3-zsírsav gazdag forrásának vannak kikiáltva, de valójában nem egyforma mértékben tartalmazzák, és az sem mindegy, hogy milyen arányban az omega-6-hoz képest.

Az omega-3 és az omega-6-zsírsav aránya a különböző olajokban: repceolajban 1:2, olívaolajban 1:13, kukoricaolajban 1:57, a napraforgóolajban 1.71 az arány.

A pálmaolaj például elhanyagolható mennyiségben tartalmaz omega-3-mat.

A nyugati étrendben a tipikus arány 1:10-1:30, az omega-6-zsírsav javára.

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy étrendünk elég omega-3-mat tartalmaz, pótolhatjuk étrendkiegészítő formájában is.

Random Posts

 • Már az aligátorokból is bioüzemanyagot akarnak nyerni

  A szakemberek egyre hajmeresztőbb ötletekkel hozakodnak elő az alternatív üzemanyagok előállítását illetően. Amerikai kutatók alligátorokat szemelték ki arra, hogy bioüzemanyagot készítsenek […]

 • Vigyázz! Ezek a szerek fokozzák a cukorbetegség kockázatát!

  Tudósok most először találtak bizonyítékot arra, hogy szintetikus rovarirtószerek, a karbamátok felboríthatják a szervezet biológiai ritmusát (cirkadián ritmusát), és fokozhatják […]

 • Dean Cain a valóságban is egy Superman

  Dean Cain talán legismertebb szerepe a földönkívüli hős megformálása volt. A szuperember, aki megmenti a Földet és az embereket minden […]

 • A szén-dioxidnál több mint hétezerszer erősebb üvegházhatású gázt fedeztek fel

  A perfluorotributilamin (PFTBA) 7100-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. Ráadásul élettartama több száz év is lehet. A kanadai Torontói […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.