Kalcium és magnézium: többet tudnak, mint gondolnád

A kalcium és a magnézium talán a két legfontosabb ásványi anyag  szervezetünk számára. Testünk működésében számtalan funkciót látnak el, és a legújabb tanulmányok szerint, szinte minden szervünk és szervrendszerünk állapotát pozitív irányban képesek megváltoztatni.

A magnézium és kalcium fontos a megfelelő alváshoz, depresszió ellen, menopauza idején, a csontjaink, szívünk, gyomrunk egészségéhez, és általános jó egészségünkhöz és közérzetünkhöz

Dr. Linus Pauling kétszeres Nobel-díjas kémikus szerint, nincsen olyan betegség vagy kór, mely nem vezethető vissza valamelyik ásványi anyag hiányára.

A kalciumról mindenki tudja, hogy nélkülözhetetlen csontjaink egészségének megőrzésében, de emellett még számos szerepe van testünkben: csökkenti a magas vérnyomást, ellazítja az izmokat és az idegeket, és kellő bevitele csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A másik igen fontos ásványi anyag, a magnézium, nélkülözhetetlen a szív egészségéhez és erősítéshez, csökkenti a cukorbetegség kockázatát, enyhíti a migrénes rohamokat, továbbá hatásos segítséget jelent álmatlanság és depresszió esetén.

Ezt a két fontos ásványi anyagot egy brit kémikus, Sir Humphry Davy fedezte fel az 1800-as évek elején. Azóta számos tanulmányba bevonták a kalciumot és a magnéziumot, és alapvető egészségvédő funkcióikon túl több fontos tulajdonságuk is napvilágra került.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute) tanulmánya kimutatta, hogy a megfelelő kalciumbevitel csökkenti a vastagbélben előforduló polipok kialakulásának kockázatát. A polipoknak nevezett szövetnövedékek a vastagbél illetve a végbél belső falán jelenhetnek meg. 50 éves kor felett a polipok előfordulása gyakori jelenség, és bár legtöbbjük jóindulatú, néhány közülük rákos daganattá fejlődhet. A tanulmányban a kalcium szedése csökkentette a polipok kockázatát nem csak a vizsgálat ideje alatt, hanem még öt évvel az után is, hogy a kalcium kiegészítés abbamaradt

A vesekőben szenvedőnek régóta azt tanácsolják, hogy kerüljék a kalciumban gazdag ételeket. A University of Wisconsin School of Medicine 2008-as tanulmányának eredménye szerint a kalciummal éppenséggel megelőzhetjük az oxalátkövek kialakulását. Jó hír ez azoknak, akik szeretik a magas oxaláttartalmú élelmiszereket és italokat– a spenótot, az epret, a céklát, a szójababot, a mogyorót, valamint a zöld és fekete teát– melyek fogyasztása tiltólistán volt számukra. A tanulmány szerint ezeket még az oxalátkőre hajlamos emberek is fogyaszthatják, ha mellette gondoskodnak a megfelelő kalciumbevitelről. A helyzet az, hogy az oxalátkövek nem azért alakulnak ki, mert valaki túl sok spenótot eszik. Az urológusok sokkal inkább a túlzott sófogyasztást (nátriumbevitelt), az elhízottságot és az elégtelen folyadékfogyasztást tartják a legfőbb kockázati tényezőknek a kövek kialakulása szempontjából. Korábban már a Harvard Egyetem tanulmánya is kimutatta azt a meglepő tényt, hogy sok veseköves betegnek alacsony a kalciumszint a vérében. A kutatók alaposabban megvizsgálták a kalcium hatását, és úgy találták, hogy ez az ásványi anyag képes megkötni a gyomorban az élelmiszerekben található oxalátot, és a kötéskor együtt kristályos formát öltenek. Ez a kristály pedig hamarabb elhagyja a testet, mielőtt az oxalátoknak lenne esélyük kővé formálódni.

A magnézium nem kevésbé fontos szerepet tölt be egészségünkben. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, sokkal nagyobb eséllyel tapasztaljuk meg a fibromyalgia, a migrén és az izomgörcsök fájdalmait. A Maryland Orvosi Központ egyeteme szerint a nem megfelelő magnéziumbevitel az agy szerotonin szintjét is csökkenti. A szerotonin alacsony szintje összefüggésben áll az idegességgel és a depresszióval is.

A magnézium igen hatásos antidepresszáns szer, egy tanulmányban legalább olyan hatásos volt, mint egy depresszióellenes gyógyszer.

Ez a fontos ásványi anyag még a kettes-típusú cukorbetegség kockázatát is képes csökkenteni. A stockholmi Karolinska Intézet vizsgálata kimutatta, hogy minden egyes plusz 100 mg magnézium bevitel a cukorbetegség kockázatát 15 százalékkal csökkenti. (Felnőtteknek ajánlott napi bevitel maximuma 360 mg).

Akkor is gyanakodhatunk magnéziumhiányra, ha nem alszunk jól, vagy álmatlanság gyötör. Elegendő magnéziumfogyasztás mellett az alvás sokkal mélyebb, és nyugodtabb.

Az alvásra a két ásványi anyagnak együttesen is hatása van. A krónikus álmatlanságban szenvedők vérében ugyanis igen magas a kortizol nevű, élénkítő hatású hormon szintje, amivel párhuzamosan erőtejesen csökkent kalciumszint figyelhető meg. Kellő kalciumbevitellel az alvásunk nyugodttá válik, csökken a szervezetben a stressz, és jobban el tudunk lazulni. Fontos a kalcium és a magnézium aránya is. Kétszer annyi kalciumot kell fogyasztanunk, mint magnéziumot, és a kettő együttes szedése hozza a legjobb eredményt.

Pozitívan hat a nyugodt alvásra a D vitamin, a K vitamin fogyasztása, és hasznos lehet a mezei zsurló tea is, mely gazdag kalciumban.

Láthatjuk hát, hogy ennek a két ásványi anyagnak milyen széleskörű szerepe van egészségünk fenntartásában, s talán még több jótékony hatásuk vár még felfedezésre. Ügyeljünk hát arra, hogy szervezetünkben ne csökkenjen a kalcium- és magnéziumszint, étrendkiegészítők szedésénél pedig arra is figyeljünk oda, hogy ne lépjük túl a szükséges napi bevitel mennyiségét.forrás: PRLog.Org 

Random Posts

 • Hogyan fogyjunk almaecet segítségével?

  Almaecet fogyasztásával egészségesen és egyszerűen fogyhatunk. Egészségesen, mert a súlycsökkenést lassan, fokozatosan érhetjük el, ráadásul az almaecet vitaminokat és ásványi […]

 • A városi lét növeli a varjak koleszterinszintjét

  A városi környezetben élő varjaknak, amelyek hozzáférnek emberek ételhulladékához, magasabb a koleszterinszintjük a vidéken élőknél – derítették ki amerikai ornitológusok. […]

 • Anne Hathaway, az ínyenc vegetáriánus

  A 29 éves színésznő saját bevallása szerint ínyenc és szereti a hasát, mégsem tudná elképzelni az életét, hogy húsból készült […]

 • Hogyan vegyük rá magunkat a mozgásra?

  Manapság nem csak az elhízást tekintik világjárványnak, hanem a mozgásszegény életmódot is. Pedig szorosan összefügg az elhízáshoz köthető betegségek, a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.