Magatartásproblémás kutyusok

A kutyusok nagyon aranyosak és kedvesek, de sajnos, velük is előfordulnak olyan magatartási problémák, melyekkel kénytelenek vagyunk szembenézni, és megfelelően kezelni.

Különböző kutyáknál különböző magatartásminták alakulnak ki, melyben nagy szerepe van a fajtának és a származásnak is, hiszen amellett, hogy mindegyikük külön egyéniség, minden kutyának megvannak a fajtára jellemző illetve rokonaitól öröklött tulajdonságai. Azt azonban mindenkinek tudnia kell, hogy még a legsúlyosabb magatartási probléma is kezelhető és korrigálható a megfelelő tréninggel.

A kutyák rossz magaviseletének nagyon sok oka lehet, köztük olyanok is, melyeket mi nem is értünk meg igazán.

Az egyik legsúlyosabb viselkedési probléma, ha a kutya agresszív az emberek és fajtársai irányába egyaránt. Ennek oka lehet, ha hosszú időn keresztül bántalmazták, és a felgyülemlett félelem agresszió formájában nyilvánul meg, ezért morog, vicsorog, vagy akár harap. De az agresszió hátterében valamilyen betegség is állhat. Ezért ha azt vesszük észre kutyánkon, hogy egyre agresszívabbá válik, keressünk fel szakembert a probléma orvoslása végett.

Egy másik súlyos gond, ha a kutyus harapós. Ezt a tulajdonságot még kicsi korában meg kell oldani. Ugyanis a kölyökkutyák két dolgot szeretnek csinálni: nyalogatják az embert és harapdálják. Ezeket a megnyilvánulásokat még fiatal korban kell megfékezni.

Sokan azt gondolják, hogy csak az emberek lelkét kell ápolni, pedig az állatoknak is van lelke, és lelki beteggé is válhatnak.

Ha egy kutya sokat ás, vagy mindent összerág, az a szorongás egyik jele lehet, amit a félelem, a sok egyedüllét, a magány vagy a rejtett agresszió vált ki.

Egyes esetekben a rágcsálás, az ugatás, az ugrálás a kutyában felgyülemlett energiára utalnak. Ez könnyen megoldható, ha a kedvencünknek minden nap kielégítjük a mozgásigényét hosszú sétákkal, közös játékkal, vagy ha mi is bírjuk, kis kocogással. Arra mindig figyeljünk, hogy a séta és a játék során is a falkavezér szerepét töltsük be, soha ne engedjük ki a kezünkből az irányítást. Nagyon fontos, hogy a kutya szemében mi töltsük be a domináns szerepet, mert csak így fog szót fogadni az utasításainknak.

Nagyon sokféleképpen kezelhetők a kutyák magatartási problémái. A mindennapi közös séta a parkban remek alkalom, hogy levezessük a felesleges energiáját, és a gazdival való közös játék ideje is, aminek nagyon örülnek, ugyanis sok kutya viselkedési problémájának a hátterében az unatkozás áll. A séta során más kutyákkal és emberekkel is találkozik, ami segíti a szocializációját. Sokszor éppen azért van sok probléma egy családi házban felnőtt kutyussal, mert sosem hagyta el a megszokott területét, és nemigen találkozott más kutyákkal és emberekkel a családtagokon kívül.

Ha úgy érezzük, hogy kedvencünk magatartási problémája túlnőtt rajtunk, és képtelenek vagyunk úrrá lenni a helyzeten, forduljunk szakképzett trénerhez, annak érdekében, hogy kutyánk magaviselete megjavuljon.

Forrás:  PRLog.Org, fotó: Pixabay

Random Posts

 • Anne Hathaway, az ínyenc vegetáriánus

  A 29 éves színésznő saját bevallása szerint ínyenc és szereti a hasát, mégsem tudná elképzelni az életét, hogy húsból készült […]

 • A fiatalkori testmozgás fontos az erős csontok kialakulása érdekében

  A fiatalkori rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni az öregkori csonttörés kockázatát.     “Eredményeink szerint a gyermekkori rendszeres testmozgás összefüggésben lehet a későbbi […]

 • 6 egyszerű tipp otthonunk környezetbarát tisztításához

  A sokak életét megkeserítő allergiaszezon évről-évre az enyhülő időjárásnak köszönhetően nem csak korábban érkezik, de az elmúlt tíz évben egyre […]

 • 10 kérdés, amit fel kell tennünk, ha kedvencünk gyógyszert szed

  Egy betegség megelőzésére vagy kezelésére kedvenceink éppúgy gyógyszert kapnak, mint mi. Annak érdekében, hogy az állatorvos által felírt gyógyszer pontos […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.