Magatartásproblémás kutyusok

A kutyusok nagyon aranyosak és kedvesek, de sajnos, velük is előfordulnak olyan magatartási problémák, melyekkel kénytelenek vagyunk szembenézni, és megfelelően kezelni.

Különböző kutyáknál különböző magatartásminták alakulnak ki, melyben nagy szerepe van a fajtának és a származásnak is, hiszen amellett, hogy mindegyikük külön egyéniség, minden kutyának megvannak a fajtára jellemző illetve rokonaitól öröklött tulajdonságai. Azt azonban mindenkinek tudnia kell, hogy még a legsúlyosabb magatartási probléma is kezelhető és korrigálható a megfelelő tréninggel.

A kutyák rossz magaviseletének nagyon sok oka lehet, köztük olyanok is, melyeket mi nem is értünk meg igazán.

Az egyik legsúlyosabb viselkedési probléma, ha a kutya agresszív az emberek és fajtársai irányába egyaránt. Ennek oka lehet, ha hosszú időn keresztül bántalmazták, és a felgyülemlett félelem agresszió formájában nyilvánul meg, ezért morog, vicsorog, vagy akár harap. De az agresszió hátterében valamilyen betegség is állhat. Ezért ha azt vesszük észre kutyánkon, hogy egyre agresszívabbá válik, keressünk fel szakembert a probléma orvoslása végett.

Egy másik súlyos gond, ha a kutyus harapós. Ezt a tulajdonságot még kicsi korában meg kell oldani. Ugyanis a kölyökkutyák két dolgot szeretnek csinálni: nyalogatják az embert és harapdálják. Ezeket a megnyilvánulásokat még fiatal korban kell megfékezni.

Sokan azt gondolják, hogy csak az emberek lelkét kell ápolni, pedig az állatoknak is van lelke, és lelki beteggé is válhatnak.

Ha egy kutya sokat ás, vagy mindent összerág, az a szorongás egyik jele lehet, amit a félelem, a sok egyedüllét, a magány vagy a rejtett agresszió vált ki.

Egyes esetekben a rágcsálás, az ugatás, az ugrálás a kutyában felgyülemlett energiára utalnak. Ez könnyen megoldható, ha a kedvencünknek minden nap kielégítjük a mozgásigényét hosszú sétákkal, közös játékkal, vagy ha mi is bírjuk, kis kocogással. Arra mindig figyeljünk, hogy a séta és a játék során is a falkavezér szerepét töltsük be, soha ne engedjük ki a kezünkből az irányítást. Nagyon fontos, hogy a kutya szemében mi töltsük be a domináns szerepet, mert csak így fog szót fogadni az utasításainknak.

Nagyon sokféleképpen kezelhetők a kutyák magatartási problémái. A mindennapi közös séta a parkban remek alkalom, hogy levezessük a felesleges energiáját, és a gazdival való közös játék ideje is, aminek nagyon örülnek, ugyanis sok kutya viselkedési problémájának a hátterében az unatkozás áll. A séta során más kutyákkal és emberekkel is találkozik, ami segíti a szocializációját. Sokszor éppen azért van sok probléma egy családi házban felnőtt kutyussal, mert sosem hagyta el a megszokott területét, és nemigen találkozott más kutyákkal és emberekkel a családtagokon kívül.

Ha úgy érezzük, hogy kedvencünk magatartási problémája túlnőtt rajtunk, és képtelenek vagyunk úrrá lenni a helyzeten, forduljunk szakképzett trénerhez, annak érdekében, hogy kutyánk magaviselete megjavuljon.

Forrás:  PRLog.Org, fotó: Pixabay

Random Posts

 • 8 érdekes tanács, mely segíthet, hogy tovább élj

  Bár a várható élettartam a nyugati társadalmakban egyre növekszik, néhány jó szokás tovább javíthatja a kilátásainkat. Íme, 8 kutatási eredmény […]

 • D-vitamin nemcsak a csontoknak, hanem az ereknek is kell

  Nem fejlődnek épségben azoknak a gyerekeknek az ütőerei, akiknek nem jut elégséges D-vitamin a szervezetébe. A meglepő és újszerű eredményt […]

 • Nem fenyegeti a klímaváltozás a világcsúcstartó költöző madarat

  A kis goda teszi meg a madarak közül a leghosszabb, megállás nélküli vándorutat: mintegy 11 ezer kilométert repül Alaszkából Új-Zélandra. […]

 • Közönséges cickafark, a mindennapok gyógynövénye

  A közönséges cicafark, latin nevén Achillea millefolium, mindennapjaink hasznos gyógynövénye, hiszen széles körben alkalmazhatjuk a legkülönfélébb panaszokra: megfázásra, influenzára, lázra, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.