Így ápold a száraz ajkadat télen!

A hideg időben az egyik leggyakoribb problémát jelenti az ajkak kiszáradása. A hideg és a szél a szép ajkak legfőbb ellenségei közé tartoznak.

Az ajak bőre láthatóan eltér testünk többi bőrfelületétől. A bőr felső, védő szerepet betöltő szarurétege az ajkakon sokkal vékonyabb, ráadásul ajkunk bőrében nincsenek faggyúmirigyek, melyek megóvnák a kiszáradástól, ezért is nyalogatjuk sokszor, ha száraznak érezzük.

Mégis ez a legrosszabb dolog, amit tehetünk, mert a nyál olyan enzimeket tartalmaz, melyek lebontják az ajkat védő zsírokat és fehérjéket, s csak még szárazabbá, repedezetté teszik a bőrt.

A legtöbben ajakbalzsamot használnak a száraz ajkak ellen, ám ezek nem mindig működnek olyan jól, mint ami elvárható tőlük. Ugyan nem szívódnak be a bőrbe, mint a testápolók, és védőréteget képeznek az ajkakon, ami védi a széltől, a hideg levegőtől, de ez a réteg hamar eltűnik, főleg ha eszünk vagy iszunk. Ráadásul számos ajakbalzsam irritáló és káros összetevőket, tartósítószereket tartalmazhat. Egyes szakértők úgy vélik, hogy az ajakbalzsamok rendszeresen használata miatt „ellustul” az ajak bőre, és gyengül a regenerálódó képessége.

Akkor mi lenne a legjobb gyógyír a cserepes ajkakra?

A Northwestern Egyetemi Feinberg Orvosi Iskola bőrgyógyász orvosa, Dr. Roopal Kundu professzor szerint a leghatásosabb, ha zuhanyozás során egy tiszta törölközővel gyengéden leradírozzuk a nedves ajkakat, majd ezt követően olyan ajakbalzsammal kenjük be, mely tartalmaz méhviaszt és valamilyen ápoló olajat. Minél kevesebb adalékanyag található benne, annál jobb.-forrás: 20minutos, fotó: Pixabay

Random Posts