4 ok, miért nem sikerül fogynunk testmozgással

A rendszeres testmozgásnak számos előnye van, csökkenti a cukorbetegség, a szívbetegség és a daganatos betegségek kockázatát, és növelheti az élettartamot – de egyre több a bizonyíték arra, hogy nem tölt be kulcsszerepet a fogyásban.

Íme, 4 ok, amiért a testmozgás önmagában nem biztos, hogy elég az extra kilók eltüntetéséhez:

1.Bár a testmozgás kalóriákat éget el, az étvágyat is fokozza, amit vagy evéssel, vagy lustálkodással kompenzálunk. Ezért akár sportolunk, akár nem, mindenképpen kevesebbet kell ennünk, ha fogyni szeretnénk.

2.Rendszeres sportolás ellenére sem sikerül a fogyás? Azért lehetséges, mert a testünk képes a fokozott aktivitáshoz alkalmazkodni, ezért akkor sem éget el több kalóriát, ha többet edzünk.

3.A túl sok cardio edzés fokozza az anyagcsere működését, ezért fogyaszt. Vagy mégsem? Ha túlzásba visszük, és 90 percig ottfelejtjük magunkat rendszeresen például az elliptikus tréneren, csökkenhet a sovány izomtömegünk, ami pedig fontos az extra kalóriák elégetéséhez. Ha a testet túlterheljük, akkor a tartalékolásra fog fókuszálni, és zsír formájában raktározza az energiát, hogy legyen ereje az intenzív edzésekhez.

4.Kemény edzések ellenére sem fogunk fogyni, ha nem hagyunk időt a testünknek a regenerációra. Holott a pihenőidőszakok még fontosabbak a fogyás tekintetében, mivel a zsír nagy része ilyenkor ég el. Ne feledjük, hogy a testmozgás egy stresszor a szervezet számára. Ha túlzásba visszük, akkor felgyülemlik a stressz a szervezetben, ami hosszú távon fokozza a zsírlerakódás esélyét. Ezért ne hajtsuk túl magunkat, és hagyjunk időt a pihenésre két edzés között.

Egy 2011-es tanulmányban összehasonlították a testedzés, a diéta és a kettő együttes hatását. A testedzés (egy éven át napi 45 perces mérsékelt testmozgás hetente ötször) átlagosan 2,4 %-os súlycsökkentést, a diéta (egy éven át 1200-2000 kalória fogyasztása naponta –kiinduló testsúlytól függően – maximum 30 %-os zsírtartalmú étrenddel) átlagosan 8,5 %-os súlycsökkenést, a diéta és a testedzés együttesen 10,8 %-os súlycsökkenést eredményezett.

Ez is mutatja, hogy az étrendnek nagyobb szerepe van a fogyásban, mint a mozgásnak, de a kettőt kombinálva még nagyobb eredményt érhetünk el – főként, ha helyesen választunk magunknak mozgásformát.-fotó: Pixabay

Random Posts