Ezért érdemes céklalevet inni testmozgás előtt!

A testmozgás előtt fogyasztott céklalé segít, hogy az idősebb felnőttek agya sokkal hatékonyabban, a fiatalok agyához hasonlóan működjön, állítja a Wake Forest Egyetem új tanulmánya.

W. Jack Rejeski, a tanulmány társszerzője szerint, az eddig is ismert volt, hogy a testmozgás jótékonyan hat az agyműködésre, de új tanulmányuk – melyek résztvevői magas vérnyomásban szenvedő, 55 év feletti nők és férfiak voltak – rávilágít, hogy a céklalé fogyasztásával az agy működése a fiatalokét tükrözi. A vizsgálat során a résztvevők hat héten át, hetente háromszor 50 percnyi mérsékelt intenzitású testmozgást végeztek futópadon, és minden edzés előtt egy órával céklalevet ittak.

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz nitrátot, mely a szervezetben nitritté és nitrogén-oxiddá alakul. Utóbbi serkenti a véráramlást a testben, és számos tanulmány szerint minden életkorban fokozza a teljesítményt testedzés közben. Ez a molekula a test azon részére vándorol, ahol alacsony az oxigénszint, szükséges az oxigénpótlás, és mint tudjuk, az agyunk jelentős oxigénfogyasztó a szervezetben. –forrás: ScienceDaily, fotó: Pixabay

Random Posts