Szeressük a banánt, főleg, ha sportolunk!

A banán egyike a világ legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcseinek, hatalmas gazdasági és társadalmi jelentőséggel bír. Több mint 130 országban termesztik őshonos hazájától, Délkelet-Ázsiától kezdve, Óceánián át egészen Dél-Amerikáig. A legnagyobb mennyiségben Indiában állítják elő, ahonnan a világ banánigényének közel negyedét teljesítik, de a belföldi fogyasztása is igen magas. Különösen értékes, hiszen egész évben terem.

A banán magas tápértékű gyümölcs, nagy mennyiségű, könnyen emészthető cukor, rost, vitamin és ásványi anyag tartalommal, ami nagyon alacsony zsír- és nátriumtartalommal párosul. Brazília vidéki régióiban nem csak a gyümölcs, hanem a növény virágzata is fontos tápláló élelemforrást jelent. A hindi nyelven kela nevű gyümölcs széles körben elterjedt Indiában, ahol a hagyományos orvoslás a húgykövesség kezelésére is ajánlja. A banánban található szénhidrátok – fruktóz, xilóz, galaktóz, glükóz, mannóz – kiváló prebiotikumokat, azaz tápanyagokat jelentenek a beleinkben élő hasznos baktériumok számára.

Magas káliumtartalma (100 grammjában 350 mg kálium található, a napi ajánlott mennyiség 7 százaléka), miatt kedvelt gyümölcse a sportolóknak és a testépítőknek. A kálium nélkülözhetetlen a normális ideg- és izomműködéshez. Fontos szerepe van a szív működésében, hiányában izomgyengeség, renyhe bélműködés és szívműködési zavar alakulhat ki.

Egy közepes méretű banán körülbelül 105 kalóriát tartalmaz, 27 gramm szénhidrátot, 3,1 gramm élelmi rostot, 422 mg káliumot, és 0,43 mg B6-vitamint. Találunk benne továbbá B1, B2, B3 vitamint, vasat és foszfort is jelentős mennyiségben, valamint C-vitamint is tartalmaz. A banán glikémiás indexe 51-es, ezzel az alacsony-közepes kategóriába sorolható hasonlóan a mangóhoz, ananászhoz, mazsolához, narancsléhez és a kukoricához. Antioxidáns értéke a kiviéhez és a narancsléhez hasonló.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a banán egyedülálló keveréke a szénhidrátoknak, tápanyagoknak és antioxidánsoknak, és kiváló tápanyagforrást jelent mindannyiunk számára, és különösen azoknak, akik intenzív testmozgást folytatnak. A banánt azért is kedvelik a sportolók, mert azon kívül, hogy tápanyagokkal és energiával látja el az edzésnek kitett szervezetet, csökkenti a testmozgás által kiváltott gyulladás és oxidatív stressz mértékét, és hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez a kemény edzés során is.

Fekélyes betegségben szenvedőknek is érdemes banánnal gazdagítaniuk mindennapi étkezésüket, és azoknak is, akik gyomorégéstől szenvednek, mivel természetes savmegkötő vegyületet is tartalmaz.

A banánból izolált lektin még HIV-vírusellenes hatással is rendelkezik [2.]. Gazdag érszűkítő hatású dopaminban, és szerotoninban, amely szabályozza a gyomorszekréciót és serkenti a bélműködést.

Leggyakrabban nyersen fogyasztjuk, rögtön, ahogy kibontottuk a héjából, de nagyon sokféle módon lehet elkészíteni. Gyümölcssaláták, turmixok, fagylaltok, sütemények kedvelt alapanyaga, a pépesített banán pedig a gyerekek nagy kedvence.

Polinéziában finom csemegének számít a sült banán egészben vagy édes masszaként elkészítve kókuszreszelékkel tálalva. A helyiek sokféleképpen tudják elkészíteni a gyümölcsöt, a mangunak nevezett étel vajon vagy olajon sült, közepesen érett banánból készül, amihez néha tejet is adnak. De mangunak nevezik azt az ételt is, amelyhez zöld banánt használnak, melyet megfőznek, pürésítenek, majd tojást, szalámit, és ecetes hagymát vagy avokádót adnak hozzá. Húsok mellé gyakori köretnek számítanak a sült banánszeletek. Ázsiában gyakran megszárítják a gyümölcsöt egészben vagy úgy, hogy hosszában kettévágják. A becsomagolt szárított banán akár egy évig is eláll, és  lehet fogyasztani uzsonnára vagy süteményekhez felhasználni.- Források: An Acad Bras Cienc. 2012 Dec;84(4):891-8. Epub 2012 Oct 16., 2.J Biol Chem. 2010 Mar 19;285(12):8646-55. Epub 2010 Jan 15., Indian J Clin Biochem. 2007 September; 22(2): 48–52., PLoS One. 2012- 7 (5) : e37479., fotó: Pixabay

Random Posts

 • Kamikazehangyák védelmezik a borneói kolóniákat

  Johan Billen, a Leuveni Katolikus Egyetem kutatója csoportjával azt fedezte fel, hogy a Borneó szigetén honos ácshangyafaj, a Camponotus cylindricus […]

 • Afrika keleti részén telelnek gólyáink

  Afrika keleti részén telelnek azok a fehér gólyák, amelyeket nyáron láttak el műholdas jeladóval a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület […]

 • Színész, aktivista és apuka: George Clooney-nak ikrei lesznek

  George Clooney apuka lesz. Bár régebben úgy nyilatkozott, hogy nem szerepel a tervei között, hogy apuka legyen, most örömmel jelentették […]

 • 5 furcsa cicaszokás

  A cicák intelligensek, kíváncsiak, igazi kis felfedezők és sokszor titokzatosak. Több olyan szokásuk is van, ami különösnek tűnhet a szemünkben, […]