Alternatív gyógymódok szorongás ellen

Az alternatív gyógymódok, kiegészítő terápiák, az életmódváltás, a testmozgás, az étrendbeli változtatások valamint egyes gyógynövény- és táplálékkiegészítők alkalmazása egyre nagyobb szerephez jut a szorongásos zavarok kezelésében és gyógyításában. Ma már az orvostudomány is potenciális terápiás lehetőséget lát ezekben az alternatív gyógymódokban.

A szorongásos zavarokhoz soroljuk a generalizált szorongásos zavart, a szociális fóbiát, az obszesszív-kompulzív zavart, a pánikbetegséget és a poszttraumás stressz zavart.

A szorongásos zavaroknál jelentős elem a pszichés feszültség és a stressz, ugyanakkor mindegyiknél egy sor testi tünet is társul a betegséghez, úgy mint szívdobogás, légszomj, szédülés, láz és emésztőrendszeri zavarok.

Manapság több hatékony pszichológiai terápia illetve gyógyszeres kezelés vehető igénybe a betegek számára. Ugyanakkor tudni kell, hogy az antidepresszáns gyógyszerek hatása lassan alakul ki, és mellékhatásokkal is számolni kell, rövid távon például fokozhatják a szorongást, hosszú távon többek között szexuális életet érintő mellékhatást okozhatnak. Sok beteg számol be arról, hogy a kezelés ellenére továbbra is tapasztalja a tüneteket, ami felveti egyéb alternatív gyógymódok szükségességét is. Melyek ezek, és mennyire lehetnek hatékonyak?

1. Kiegészítő terápiák: természetgyógyászat, masszázsterápia, akupunktúra

A természetgyógyászok célja, hogy a betegségeket a test öngyógyító képességének segítségével gyógyítsák meg, amihez segítségül hívják a gyógynövényeket (pl. Withania somnifera), légzési-relaxációs technikákat, valamint étrendi tanácsokat is adnak.

A masszázsterápia valamint az aromaterápiás masszázs a legnépszerűbb kezelési módok közé tartoznak szorongás ellen, és bár segítségükkel jelentős hangulatjavulás érhető el, további klinikai vizsgálatokra van szükség eredményességük bizonyítására.

Az akupunktúra szintén nagyon népszerű, és jóval több bizonyíték áll rendelkezésre ezzel a kezelési móddal kapcsolatban, mint a masszázzsal összefüggésben. Az eddigi eredmények biztatóak, rövid távon hatékony lehet a szorongás elleni kezelésben, további előnye, hogy jól tolerálható, és nem befolyásolja a gyógyszeres terápiát, tehát e mellett kiegészítésképpen is ajánlható. Ugyanakkor az egyes speciális szorongásos zavarok esetében még nem dőlt el, hogy egyértelműen ajánlható-e.

2. Étrendkiegészítők és aromaterápia

A növényi eredetű táplálékkiegészítők közül szorongás ellen leginkább az orbáncfüvet, a citromfüvet, a kamillát, a kávát és a golgotavirágot ajánlják, melyek az eddigi vizsgálatokban kisebb vagy nagyobb mértékben enyhítették a szorongásos tüneteket.

A multivitamin, a magnézium, és a rövid távú (egy hetes) aminosav (lizin 2,64 g/nap-arginin 2,64 g/nap) kiegészítés is csökkentheti a tüneteket.

Az egyes növényi hatóanyagokhoz illóolaj formájában is hozzájuthatunk, melyeket masszázzsal, inhalálással vagy belsőleg (kizárólag aromaterapeuta szakember segítségével) alkalmazva jelentős tünetmérséklő hatás érhető el biztonságosan, nem véletlenül egyre népszerűbbek az ellazulást segítő, szorongást oldó illóolajok.

3. Testmozgás

Annyi bizonyos, hogy a szorongásos és depressziós tünetek gyakran társulnak csökkent fizikai aktivitással, fáradtsággal, gyenge motivációval és társadalmi elszigeteltséggel. Egyre több bizonyíték létezik arra vonatkozóan, hogy a testmozgás igen hatékonyan képes a tünetek mérséklésére, és a hagyományos terápiák kiegészítéseként is ajánlott.

4. Meditációs technikák, jóga, tai-chi

A lélek éberségnek fejlesztése, melynek hagyománya a buddhizmusban gyökerezik, az elmúlt hatvan évben a nyugat társadalmakban is egyre nagyobb érdeklődést váltott ki, és napról-napra többen fordulnak a meditációhoz lelki egészségük megőrzése érdekében. Az éberség alapú stresszcsökkentő kurzusokon résztvevők szerint valóban segít a meditáció a tünetek enyhítésében.

A jóga és a tai-chi, melyek az elmén túl a testet is fejlesztik, szintén segíthetnek a szorongás legyőzésében az eddigi tapasztalatok alapján, bár a meditatív technikák kutatása a szorongás leküzdésének területén még gyerekcipőben jár.

5. Táplálkozás és életmód

Az egészséges étrend részeként fontos, hogy minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket fogyasszunk, sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, húsforrásként pedig sovány húsokat és halat. Mindezek előmozdítják testünk egészségét, és egyre inkább úgy tűnik, hogy mentális egészségünkre is hatással vannak, bár az összefüggés igen bonyolult. Ám annak, aki ideges, szorongó, mindenképen érdemes eltávolodnia a nehéz, zsíros, fűszeres ételektől.

A nikotin, a koffein, és az alkohol súlyosbíthatja a tüneteket, noha a koffeintől és az alkoholtól sokan hangulatuk javulását várják. A dohányzásról mindenképpen érdemes teljesen lemondanunk, a kávét és az alkoholtartalmú italok fogyasztását pedig erősen ajánlott lecsökkenteni.

Az alternatív gyógymódok hatásosságáról a szorongás kezelésében  erős és kevésbé meggyőző bizonyítékok léteznek, de semmit nem vesztünk azzal, ha mi magunk próbáljuk ki, és győződünk meg arról, hogy mely terápiák és gyógymódok enyhíthetik vagy szüntethetik meg tüneteinket.-forrás: Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 809653., fotók: Falun Dafa fifth meditation exercise, Giancarlo Dessi (kamilla), http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aromatas.JPG

Random Posts