Melyek a legjobb szemvédő zöldségek és gyümölcsök?

Az Egészségügyi Világszervezet 2010-es globális adatai alapján becslések szerint Európában mintegy 28 millió embert érint valamilyen látássérülés, a vakság előfordulási aránya pedig 0,3 százalék. A látás elvesztésének fő okai Európában és az Egyesült Államokban az időskori makula degeneráció (50%), a glaukóma, azaz zöldhályog (18%), a diabéteszes retinopátia (17%), és a szürkehályog (5%).

Az időskori makuladegenerációban szenvedőknél a középső látás romlik, azaz amit egyenesen magunk előtt látunk, homályossá válik, az egyenes vonalak hullámzónak látszanak, és a színlátás is csökken. Az ideghártyán található a sárgafolt (macula lutea), ennek közepén van az éleslátás helye. A degeneráció (szövetkárosodás, sorvadás) következtében a centrális, azaz éleslátás képességét veszítjük el. Főbb kockázati tényezői közé tartozik a dohányzás, az életkor, és a táplálkozás hiányosságai.

Igyekezzünk minél több piros, sárga és sötétzöld színű zöldséget és gyümölcsöt beépíteni étrendünkbe!

Fontos védő faktorokat jelentenek az egyszeresen telítetlen zsírsavak, az élelmi rostok, bizonyos vitaminok (A,C,E) és a karotinoidok, főként a lutein és a zeaxantin. Ezek szelektíven felhalmozódnak a macula lutea területén, és védik a pigment hámsejteket a kék fény és a rövidhullámú sugarak káros hatásától. A lutein és a zeaxantin nagy mennyiségű bevitele a szervezetbe jelentős védő hatással bír, melyet számos tanulmány megerősített ezidáig, ugyanakkor egy vizsgálat azt is kimutatta, hogy a már kialakult makuladegeneráció esetén ezeknek a fokozott bevitele csak elősegíti a betegség előrehaladását.

Egy 2004-es vizsgálatban az időskori makuladegeneráció valamint a zöldség-gyümölcs fogyasztás összefüggéseit kívánták feltárni, és úgy találták, hogy a zöldségek nem, de a gyümölcsök fogyasztása csökkentette a szembetegség kockázatát 36 százalékkal. Egy 2006-os tanulmány viszont éppen a zöldségek pozitív hatásáról számolt be, miszerint napi négyadagnyi zöldség 52 százalékkal csökkentette a szembetegség rizikóját.

A kutatók szerint, ha hetente több mint öt alkalommal fogyasztunk luteinben gazdag zöldségeket – spenótot, kelkáposztát, brokkolit, kukoricát – az nem kevesebb, mint  33-86 százalékkal csökkenti a makuladegeneráció  kialakulásának kockázatát.

Az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog (a szemlencse elhomályosodása)  kialakulásában nagy szerepe van az oxidatív károsodásnak, így az antioxidáns vitaminoknak (A,C,E) komoly jelentőségük van a megelőzésben. A legújabb kutatási eredmények arra utalnak, hogy a nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása, főként, ha gyümölcslevekkel jutunk hozzá, jelentősen csökkenti a szürkehályog kockázatát. Élelmiszerekből vagy étrendkiegészítőkből, esetleg mindkettőből hozzájuthatunk azokhoz a fontos vitaminokhoz, melyek 38-49 százalékkal csökkentik a szürkehályog kialakulásának esélyét. Ehhez a C-vitamin mellett ügyeljünk a béta-karotin (A-vitamin provitaminja), az E-vitamin és a cink kellő mennyiségű fogyasztására is.

A glaukóma, azaz zöldhályog esetén a szem belső nyomása növekszik, és fokozatosan károsítja a látóideget, ami teljes vakság kialakulásához vezethet. Kevés adat áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a táplálkozás és a glaukóma között milyen összefüggés van, de a vitaminok hatását már ennél a szembetegségnél is kimutatták. Az eredmények szerint egyes zöldségek és gyümölcsök fogyasztása csökkenti a zöldhályog kockázatát, különösen a friss sárgarépa, mely 64 százalékkal mérsékelte a kockázatot.

A diabéteszes retinopátia és a vitaminfogyasztás összefüggéséről szintén kevés az adat, de annyi bizonyos, hogy a betegek szervezetében alacsonyabb a lutein, a zeaxantin és a likopin szintje azokhoz képest, akiknél a szembetegség nincsen jelen.

Szemünk védelme érdekében fontos a rendszeres napi zöldség és gyümölcsfogyasztás, főleg a sárga, piros és mélyzöld színűek közül válasszunk! Legalább heti öt-hat alkalommal fogyasszunk zöldséget-gyümölcsöt, egy adagnyi körülbelül annyi, mint amennyi a markunkban elfér. Ezen kívül érdemes lemondani a dohányzásról, rendszeres szemellenőrzésen részt venni, UV-szűrős napszemüveget viselni a káros napsugarak ellen, és kontroll alatt tartani vérnyomásunkat és a vércukorszintünket.-Forrás: Eur J Nutr. 2012 szeptember, 51 (6) : 637-663.

Kapcsolódó cikk:

A látásromlás megelőzése antioxidánsokkal

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.