Vitaminok és étrendkiegészítők ízületi gyulladás ellen

Bár az orvosok többsége szkeptikus a tekintetben, hogy a táplálkozásnak és a tápanyagoknak különösebb szerepe lenne az ízületi gyulladás kezelésében, a betegek mégis széles körben hisznek a tápanyagok, vitaminok és étrendkiegészítők hatásában.

Az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb, mozgáskorlátozottságot okozó krónikus betegség, mely az idősebb korosztályokat érinti az osteoarthritis (degeneratív ízületi gyulladás). Az ízületi porc fokozatos pusztulásával járó betegség beszűkült ízületi mozgással, erős fájdalommal, és végül mozgási korlátozottsággal jár. A mindennapi életre olyan hatással van, ami már jelentős közegészségügyi problémát jelent. A kezelés elsősorban a tünetek enyhítését jelenti, mely magába foglalja a testsúly csökkentését (túlsúly esetén), a testmozgást és a gyulladásgátló gyógyszerek szedését. Utóbbiak hosszú távon komoly mellékhatásokat okozhatnak, ennek ellenére a leggyakrabban alkalmazott gyógymódot jelentik. A mellékhatások miatt azonban egyre nagyobb szükség lenne biztonságos és hatékony alternatív kezelések megszületésére.

A gyógyhatású és funkcionális élelmiszerek előnyös alternatívát illetve kiegészítő terápiát jelenthetnek a kezelésben. Talán a legismertebbek a glükózamin, a kondroitin-szulfát valamint az S-adenozil-L-metionin a tünetek és a gyulladás enyhítésében. Szintén csökkentheti a gyulladást az omega-3-zsírsav szedése.

Fontos odafigyelni a kellő vitaminbevitelre is, de nem mindegy, hogy miből, mennyi kerül a szervezetbe. A vitaminok, köszönhetően antioxidáns tulajdonságaiknak, pozitív hatással lehetnek. Mikor a szervezetben nagy mennyiségben termelődnek káros szabad gyökök, mint ahogy ízületi gyulladás esetén is, a sejtek és szövetek antioxidáns kapacitása már nem elegendő a gyökök semlegesítéséhez, ami aztán hozzájárul a gyulladáshoz és a porc lebomlásához.

Legalapvetőbb vitaminunk, a C-vitamin hatásosságában ellentmondásosak a kutatási eredmények arra vonatkozóan, hogy csökkenti-e az ízületi gyulladás súlyosságát. Arra is van bizonyíték, hogy a C-vitamin bevitel és a porc veszteség között fordított összefüggés van, azaz a túl sok C-vitamin káros hatással lehet. Ez nem azt jelenti, hogy mellőzni kell a C-vitamint, nem is szabad, hiszen immunrendszerünk működéséhez elengedhetetlenül fontos, pusztán arról van szó, hogy az ajánlott napi mennyiséget ne lépjük túl. A C-vitamin szedése a porcok egészsége szempontjából is fontos, ugyanis felhalmozódik az ízületi porcban, és olyan enzimek munkáját segíti, melyek nélkülözhetetlenek a kollagénszintézisben.

Az E-vitamin, melynek fő forrásai a növényi olajok, egyes vizsgálatok szerint hatékonyabban csökkentette a fájdalmat, mint a placebo, és nem kevésbé hatékony, mint a gyulladásgátló gyógyszerek (diklofenák). E-vitamin hatására jelentősen nő a szulfát beépülése, miközben enyhén csökken a glükózamin beépülése.

A B-vitaminok csak az ajánlott napi adagnál nagyobb mennyiségben enyhítik az ízületi gyulladás tüneteit, de ilyen mennyiségű fogyasztásuk nem ajánlott.

A szintén antioxidáns hatású szelén hiánya súlyosbítja a gyulladást. Az ízületi gyulladás előfordulását és súlyosságát enyhíti, ha a szelént vitaminokkal – A, C, E, B2 és B6 vitaminnal – egészítjük ki. A folsav, a B12 és a D-vitamin hiánya is fokozza a tünetek súlyosságát.

Ugyancsak antioxidáns hatású, és enyhíti a tüneteket a csipkebogyó fogyasztása. A fűzfakéreg gyulladáscsökkentő, lázcsillapító és fájdalomcsillapító szalicint tartalmaz, mely gyorsan átalakul a szervezetben szalicilsavvá. (Acetilezett szalicilsav származék legismertebb fájdalomcsillapító gyógyszerünk, az aszpirin) Érdemes tehát a fűzfakéreggel is próbát tennünk.

A hagyományos japán és kínai orvoslás a mozgásszervi betegségek gyulladáscsökkentésére használja a gyömbért és a kurkumát, melyek nyugaton is egyre szélesebb körű ismertségnek és elismertségnek örvendenek. A flavonoidok a növényvilágban széles körben elterjedt polifenol vegyületek, melyek szedése szintén hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez.

Bár nincsen egyértelmű alternatív gyógymód az ízületi gyulladások kezelésére, mégis fontos, hogyan állítjuk össze napi étrendünket, milyen vitaminokat juttatunk szervezetünkbe, és esetleg milyen étrendkiegészítőt választunk annak érdekében, hogy a fájdalmat csökkentsük, és életminőségünket javítsuk.-forrás: Osteoarthritis and nutrition. From nutraceuticals to functional foods: a systematic review of the scientific evidence Laurent G Ameye* and Winnie SS Chee http://arthritis-research.com/content/8/4/R127, fotó: freeimages.com

 

Random Posts

 • Tartármártás

  4 db nyers tojássárgájához lassan csurgatva 1,5 dl napraforgó olajat keverünk. Ehhez a sűrű mártáshoz hozzákeverünk két poharas tejfölt, egy […]

 • Figyeljünk a gyógyszerkölcsönhatásokra!

  Ha gyógyszert szedünk, a hatóanyagok kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerrel, étrendkiegészítővel vagy akár egy élelmiszerrel is, amit elfogyasztunk. A gyógyszerkölcsönhatások akár […]

 • Ne tornázzunk, ha ágynak dönt a betegség

  A hideggel együtt a megfázások ideje is elérkezett. Akik rendszeresen tornáznak, sokszor még akkor sem szívesen hagyják ki a testedzést, ha folyik az orruk, köhögnek […]

 • Már két webkamerán követhető egy dél-dunántúli rétisas-pár élete

  Az idei évtől két – a korábbinál jobb minőségű és hangot is közvetítő – webkamerán ( filmdzsungel.tv/webkamerak/retisas) keresztül követhetik a […]