8 életmód tipp csontritkulás ellen

A D-vitamin hiánya és a csontritkulás ma már nagyon gyakori probléma a társadalomban. Nem vigyázunk eléggé csontjaink egészségére, holott egész testünk központi és belső szerveink támasztó vázát jelentik, és állapotuk teljes egészségünkre hatással van. A kevesebb tejfogyasztás, a napfény és a testmozgás hiánya mind hozzájárulnak csontjaink gyengüléséhez. A csontok leépülése már harminc éves korunk után elkezdődhet. Különösen a nők vannak kitéve a csontritkulás kockázatának, mert eleve kisebb a csonttömegük a férfiakéhoz képest, ráadásul menopauza után a csontvédő ösztrogén hormon csökkenése szintén elősegíti a csontvesztés folyamatát.

Íme, néhány egyszerű életmód tipp, melyekkel támogathatjuk csontjaink egészségét, és megőrizhetjük erősségüket:

1. Az első és legfontosabb tanács az, hogy ha dohányzunk, hagyjuk abba, mert nagymértékben fokozza a csontvesztés mértékét.

2. Kalciumban gazdag táplálkozás szintén elengedhetetlen, de nem kell túlzásba esnünk. Étrendkiegészítő formájában csak akkor szedjünk kalciumot, ha a napi ajánlott mennyiséget nem tudjuk fedezni természetes forrásból. Kalciumban gazdag élelmiszerek a tej és tejtermékek, joghurtok, sajtok, kelkáposzta, brokkoli, kínai kel, főtt spenót, és a konzerv halak (hering, makréla, szardínia) puha, szétmorzsolható, ehető csontokkal.

3. A D-vitamin természetes módon képződik a bőrünkben napfény hatására, így ha elegendő időt töltünk a napon, akkor semmiképpen nem kell kiegészítők formájában fogyasztanunk. D-vitamin azért szükséges a csontok erősségéhez, mert hiányában nem szívódik fel kellően a kalcium. D-vitamin hiány a mi éghajlatunkon elvileg csak télen fordulhat elő, hiszen nyáron legalább naponta öt percet mindenkinek a bőrét éri napfény. Ha elegendő D-vitamin termelődik szervezetünkben, a nyári időszakban, akkor nem kell tartanunk télen sem a hiányától, hiszen szervezetünk tartalékolja azt. Ha mégis biztosra szeretnénk menni, télen fogyasszunk a legkiválóbb D-vitamin forrásokból, melyek a zsíros halak, tonhal, makréla, lazac és a halmáj olajok.

4. Ügyeljünk arra, hogy étrendünk elegendő fehérjét tartalmazzon. A fehérjék kellő bevitele ugyanis a megfelelő mennyiségű kalciummal együtt segít fokozni a csontok sűrűségét. Törekedjünk rá, hogy a naponta bevitt kalóriáknak legalább 12 százaléka fehérjéből származzon. Kiváló fehérjeforrások a hüvelyes zöldségek, a baromfihús, a tejtermékek, és az olajos magvak. Azonban a túlzott fehérjebevitel, ha kevés kalciummal párosul, ártalmas lehet!

5. Testmozgás hiányában nagyon nehéz megőrizni a csontok erősségét, így mindenképpen időt kell szánnunk a rendszeres mozgásra. Megfelelő testmozgással csökken a csontok ásványi anyag vesztesége, és erősebbé válnak. A csontok akkor erősödnek, ha fokozott terhelés és stresszhatás éri őket, a legjobb mozgásformák ebből a szempontból az aerobik, a Kangoo cipős aerobik, a kocogás, a futás, az ugrálós elemeket tartalmazó táncok, az ugrókötelezés, a teniszezés, a súlyemelés, és a lépcsőzés. De beiratkozhatunk egy olyan önvédelmi tanfolyamra is, ahol a rúgások és ütések nagy szerepet kapnak.

6. A K-vitamin szintén hasznos a csontok szilárdságának javítása céljából. A K-vitaminhoz külső forrásból zöld színű leveles zöldségek, káposzta, brokkoli, spenót, valamint máj és tejtermékek fogyasztásával juthatunk hozzá. Bár normális körülmények között a K-vitamin hiánya nem fordulhat elő, ugyanis a bélflóránk baktériumai megtermelik a szükséges mennyiséget. Hiánytünete akkor jelentkezhet, ha a bélflóra elpusztul, például antibiotikumok szedése következtében.

7. Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, sőt, minimalizáljuk, amennyire csak lehetséges. A naponta bevitt alkohol mennyisége nőknél nem haladhatja meg a 0,2 decilitert, férfiaknál a 0,4 decilitert, amennyiben vigyázni akarunk csontjainkra.

8. Korlátozzuk a szénsavas, cukrozott üdítők fogyasztását is. Akik sokat isznak ilyen italokat, általában kisebb csontsűrűséggel rendelkeznek. – Forrás:PRLog.Org , fotó:Pixabay

Random Posts

 • Mitől védi a gyermeket a körömrágás és az ujjszopás?

  Az ujjukat szopó vagy körmüket rágó gyerekek kevésbé hajlamosak az allergiára – állapította meg egy új, hosszú távú új-zélandi kutatás. […]

 • Anne Hathaway, az ínyenc vegetáriánus

  A 29 éves színésznő saját bevallása szerint ínyenc és szereti a hasát, mégsem tudná elképzelni az életét, hogy húsból készült […]

 • Mi az összefüggés a mazsola és szájüregünk egészsége között?

  A szájüregi betegségek, ínybetegségek, fogszuvasodás és a fogak elvesztése, több embert érint, mint bármely más egészségi probléma. Ezek a betegségek […]

 • Kisebb az Alzheimer kockázata, ha rendszeresen eszünk halat

  Nem lehet azt mondani ránk, hogy „halevő” nemzet vagyunk, az évi átlagos halfogyasztás legnagyobb mennyiségét ilyenkor, a karácsonyi ünnepek táján […]