5 szívbarát tipp a menopauza közeledtével

A nők általában 45-55 éves kor környékén lépnek a menopauza időszakába. A menopauza idején fokozottabban megnő a szívbetegségek kialakulásának kockázata, ezért már a menopauza előtt fontos, hogy jobban odafigyeljünk szívünk egészségére, és néhány szívbarát változtatást hajtsunk végre mindennapi életmódunkban.

Fontos az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a stressz kerülése

A hormonális változások hamar súlygyarapodást okozhatnak. Ennek egyik fő oka, az ösztrogén női nemi hormon csökkenése, mely a kutatók szerint, megnöveli az étvágyat, akár 67 százalékkal. Ez azért van, mert a zsírszövet raktározza az ösztrogént, és a testünk így próbálja meg visszafordítani az ösztrogénszint csökkenését.

Ahogy öregszünk, szervezetünk hajlamos arra, hogy testünk súlyeloszlását megváltoztassa, és extra többlet rakódjon különösen a test középső, has és csípő körüli tájékára. Sajnos, a gyarapodás gyakran nem áll meg a bőrszövet alatti zsírraktározásnál, és a zsírlerakódás a belső szerveket is érintheti zsigeri zsír formájában. Ez a zsigeri zsír körülveszi belső szerveinket, így a szívünket is, ami egyáltalán nem tesz jót a szív egészségének. Ha derékbőségünk meghaladja a 90 centimétert, akkor az nagy valószínűséggel zsigeri zsír jelenlétére utal. Bár a hormonszint végül úgy is teljesen le fog csökkenni, addig is nem árt, hogy felkészüljünk ezekre a változásokra, ha nem akarunk extra mennyiségű zsigeri zsírt felhalmozni, és veszélyeztetni ezzel szívünket. Ráadásul a zsigeri zsírtól sokkal nehezebb megszabadulni, mint a bőr alatti zsírrétegtől.

Ha közeledünk a menopauza felé, a következő 5 szívvédő tipp betartásával csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát:

1. Akadályozzuk meg a zsigeri zsír kialakulását!

Előzzük meg a zsigeri zsír kialakulását azzal, hogy már a menopauza előtt egészséges étkezési szokásokat veszünk fel. Ha ezzel már elkéstünk, és a zsigeri zsír kialakult, akkor beszéljünk orvosunkkal, hogy segítsen összeállítani egy megfelelő étrendet és edzésprogramot, amivel csökkenthetjük a zsigeri zsír mennyiségét. A zsigeri zsír nagyon makacs jelenség, ezért speciális zsírégető gyakorlatokra lehet szükség. Meg lehet próbálkozni hormonpótló terápiával is, ám erről megoszlanak a szakemberek véleményei, mert egyfelől ugyan segíthet csökkenteni a szívbetegség kockázatát, másfelől viszont megnövelheti egyéb betegségek kockázatát. Orvosunkkal kell megbeszélnünk a hormonpótlás lehetőségeit, valamint annak előnyeit és hátrányait.

2. Ne hagyjuk, hogy lelassuljunk!

A menopauza felé a szívproblémák kockázatát az is növeli, hogy túlságosan lelassulunk, kényelmesebbé, ücsörgősebbé válunk. Csakhogy edzésre a szívnek is szüksége van, hiszen izomból épül fel! Ezért is fontos, hogy aktívak maradjunk, és a szívizmokat is edzésben tartsuk, főként, ha már a zsigeri zsír is megjelent körülötte, ami a lustálkodással együtt megduplázza a negatív hatásokat.

Ha nem is leszünk olyan aktívak, mint húszéves korunkban, és erre nincs is feltétlenül szükség, a szív edzésére akkor is gondot kell fordítani, amit heti három-négy 30 perces, gyors tempójú sétával biztosítani tudunk. Ha ennél többre is képesek vagyunk, akkor futhatunk, aerobikozhatunk, vagy ami jólesik. De ha korábban nem végeztünk intenzív testmozgást, vagy bármilyen egészségi problémánk van, akkor mozgásprogramunkat beszéljük meg orvosunkkal.

3. Nem árt egy orvosi ellenőrzés!

Szívproblémák már a menopauza előtt is kialakulhatnak, és jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy szívünk milyen állapotban van. Érdemes 40 éves kor tájékán ellenőriztetni szívünket és koleszterinszintünket is, és ha utóbbi túl magas, lépéseket tenni a csökkentése érdekében.

4. Intsünk búcsút a cigarettának!

Ha dohányzunk, akkor a menopauza felé tényleg itt az ideje, hogy végleg elbúcsúzzunk a cigarettától. A dohányzás az egyik legfőbb kockázati tényezője a szívbetegségeknek, de a leszokás után már egy évvel a kockázatok felére csökkenek!

5. Tartsuk alacsonyan a stressz-szintet!

Próbáljunk meg a lehető legkevesebbet idegeskedni! A stressz hatására ugyanis egy kortizol nevű hormon szabadul fel, amely fokozza a zsigeri zsír kialakulását. A stresszt nem lehet elkerülni, de fontos, hogy megfelelően tudjuk kezelni, és a stresszűző gyakorlatokat tanácsos minden nap elvégezni. Erre több módszer is létezik: testmozgás, meditáció, zenehallgatás, sétálás, közös programok a barátokkal, kellemes hobbik, és sok-sok nevetés.

Fontos, hogy odafigyeljünk szívünk egészségére. A nőknél 45-55 éves korban a szívbetegségek kockázata megnő, és ezt a menopauza tovább fokozhatja. Egészséges életmóddal csökkenthető a szívbetegségek kialakulásának esélye menopauza idején és utána is.forrás: PRLog.Org, fotó (középső) :www.localfitness.com.au

Random Posts