Gránátalmával a kórokozók ellen!

A gránátalma évszázadok óta ismert számtalan pozitív egészségre gyakorolt hatásáról, beleértve az antimikrobiális aktivitását is. Az ókori Egyiptomban is már használták különböző fertőzések kezelésére. Napjainkban egyre aggasztóbb jelenség a gyógyszereknek ellenálló baktériumok terjedése. Emiatt, továbbá egy globális vírusfertőzés lehetősége miatt is a kutatók egyre szélesebb körben keresnek megelőző és kiegészítő terápiás lehetőségeket a fertőzések leküzdésére.

nar-683140-mAz eddigi kutatások azt mutatják, hogy a gránátalma és kivonatai természetes alternatívát jelenthetnek, köszönhetően annak, hogy széles körű antibakteriális és antivirális potenciállal rendelkeznek. A növénynek szinte minden részét vizsgálták ebből a szempontból, a gyümölcs levét, a héját, a magvakat körülvevő húsos magköpenyt, azaz arilluszt, a virágot és a hajtást is.

A gránátalma több olyan fitokémiai vegyületet tartalmaz, melyek bizonyítottan antimikrobiális hatásúak, de ezek között is a legerősebb potenciállal az ellagsav és a tanninok, úgy mint a punicalagin rendelkeznek. Bizonyos esetekben azonban a gránátalma különböző összetevőinek keveréke adja a legtöbb hasznot.

Több kutatás is bizonyította a gránátalma baktérium- és vírusellenes tulajdonságát élelmiszer eredetű kórokozókkal és más fertőző organizmusokkal szemben.

Bélbaktériumokkal történt vizsgálat esetén kimutatták, hogy a gránátalma jótékony a bél mikroflórájára, pozitívan hat mind a probiotikus, mind a kórokozó baktériumokra, azaz ígéretes megoldást jelenthet az ételmérgezéséért felelős patogén baktériumok ellen. A gránátalma kivonat jelentős mértékben fokozta a jótékony baktériumok (Bifidobacterium, Lactobacillus) növekedését, miközben gátolta a patogén baktériumok (pl. Staphylococcus aureus) szaporodását.

A súlyos gyomor-bélrendszeri fertőzést okozó E. coli baktérium különösen kisgyerekekre és idősekre jelent veszélyt, akár végzetes is lehet. Főként azokban az országokban jelenthet a gránátalma alternatív megoldást, ahol hagyományos antibiotikumok nem állnak rendelkezésre. Egy thaiföldi tanulmányban a gránátalma aktivitását különböző baktériumtörzsek ellen tesztelték, a gyümölcs vizes kivonata különösen hatékonynak bizonyult az E.coli ellen, ami azt mutatja, hogy hatékony kiegészítő kezelést jelenthet.

A gyümölcs héjának kivonata, illetve alkoholos kivonata más, szennyezett élelmiszerekkel illetve ivóvízzel terjedő betegségek esetén is hat, úgy mint Salmonella, Vibrio cholerae, Listeria és tífusz esetén.

A sebek fertőtlenítésében is segítséget jelent, sőt a gyógyulási folyamatot is gyorsítja. A gyümölcs héjának 5 százalékos alkoholos kivonata a kollagén-, DNS- és fehérjeszintézis fokozása által felgyorsítja a sebgyógyulást, de növeli az összehúzódás mértékét is.

A szájüregi baktériumok ellen is bevethető, csökkenti a patogén baktériumok számát, s ezáltal a plakk lerakódás, a fogínygyulladás és a periodontális betegségek kialakulásának kockázatát is. A gránátalma kivonattal való szájöblítés hatásosságáért, antibakteriális hatásáért vélhetően az ellagitannin és a punicalagin tartalom felelős.

Gránátalma kivonat segítségével fokozható az antibiotikum hatásossága olyan antibiotikum rezisztens baktériumok esetén, mint a Staphylococcus aureus, MRSA, vagy a kórházakban súlyos fertőzésekért felelőssé tehető Acinetobacter baumannii.

Erős aktivitást mutat továbbá a gyomorfekély kialakulásában szerepet játszó Helicobacter pylori ellen.

A gránátalma vírusellenes hatásáról csak korlátozott számú vizsgálatok születtek. A gyümölcs hatásosságáról eddig az influenza, a herpesz, a pox és a HIV-1 vírus esetén számoltak be.

Vélhetően a tanninok és antocianinok azok a fő vegyületek, melyek a vírusellenes aktivitásért felelősek. Egy vizsgálat szerint a négy flavonoid összetevő – ellagsav, kávésav, luteolin és punicalagin – közül csak utóbbi mutatott gátló hatást az influenzavírussal szemben.

Az élelmiszer eredetű vírusok közé tartoznak a norovírus, a hepatitis A, a hepatitis E, a rotavírusok, az adenovírusok, a parvovírusok, az astrovírusok, az Aichi vírus, és más humán enterovírusok. A közelmúltban kimutatták, hogy a gránátalma leve és a polifenolok jelentős antivirális hatást mutatnak egyes élelmiszer eredetű vírusokkal szemben.

Bár a gránátalma kórokozóellenes hatásáról végzett vizsgálati eredmények többsége in vitro és sejt alapú kutatásokon alapul, az eddigi tapasztalatokat nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az ez irányú kutatások tovább folynak.

De annak fényében, amit tudunk a gránátalmáról, egészségünk támogatása érdekében mindenképpen érdemes a gyümölcsöt vagy kivonatát fogyasztanunk egész évben, különösen fertőzésveszélyes időszakban.Forrás: Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:606212. doi: 10.1155/2013/606212. Epub 2013 May 20. The pomegranate: effects on bacteria and viruses that influence human health. Howell ABD’Souza DH., fotó: leontos

 

 

Random Posts

 • A tavaszi kert veszélyei állatainkra

  Itt a tavasz, kezdenek rügyezni a fák. Aki csak teheti, a kiskertben vagy a hétvégi telken tölti minden szabadidejét, hiszen […]

 • 4 ok, miért nem sikerül fogynunk testmozgással

  A rendszeres testmozgásnak számos előnye van, csökkenti a cukorbetegség, a szívbetegség és a daganatos betegségek kockázatát, és növelheti az élettartamot […]

 • Túl késő a korallok számára?

  Több mint 2500 tudós írta alá azt a dokumentumot az Ausztráliában megrendezésre került Nemzetközi Korallzátony Szimpóziumon, mely szerint a klímaváltozás […]

 • Számba vették az ürgéket Bugacon

  Megszámolták az ürgelyukakat Bugacon, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei megbecsülhessék az itteni állomány nagyságát – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.