10 kérdés, amit fel kell tennünk, ha kedvencünk gyógyszert szed

Egy betegség megelőzésére vagy kezelésére kedvenceink éppúgy gyógyszert kapnak, mint mi. Annak érdekében, hogy az állatorvos által felírt gyógyszer pontos használatával tisztában legyünk, fontos, hogy bizonyos kérdéseket feltegyünk az állatorvosnak. Lássuk mi a tíz legfontosabb kérdés, ha háziállatunknak gyógyszert kell szednie:

1. Miért kell ezt a gyógyszert adni neki, és mennyi ideig kell szednie?

Az állatorvos el fogja magyarázni, hogy milyen javulás várható az adott gyógyszertől, és pontosan milyen időtartamig kell alkalmazni.

2. Milyen gyakran kell beadni a gyógyszert, és milyen adagokban?

A megfelelő időpont és a helyes dózis beállítása nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy kedvencünk minél hamarabb felépüljön.

3. Hogyan adjam be a gyógyszert? Beletehetem az ételébe is?

A gyógyszer beadásánál sokszor szükséges egy kis „trükközés”, mert az állatok önszántukból ritkán mennek bele, hogy elrágcsáljanak egy tablettát. Az ételbe keverés megkönnyítheti a dolgunkat, és megvan az az előnye, hogy az így bevett gyógyszer kevesebb mellékhatást(például gyomorrontást) okoz.

4. Mit kell tenni, ha az állat kiköpi vagy kihányja a gyógyszert?

Ilyen esetben tájékoztatni kell az állatorvost, aki lehetséges, hogy az alkalmazott gyógyszer használatának leállítását fogja javasolni, és inkább másik gyógyszert fog felírni.

5. Ha elfelejtettük időben beadni a gyógyszert, azonnal pótoljuk, amint eszünkbe jutott, vagy inkább várjuk meg a beadás következő esedékes időpontját? Mit tegyünk, ha túl sokat adtunk be?

Ha már kimaradt egy adag, a helytelen dózis miatt, inkább várjuk meg a következő időpontot. A túladagolás súlyos mellékhatásokat okozhat, így amennyiben ennek gyanúja felmerülne, sürgősen vigyük el az állatorvoshoz kedvencünket.

6. Befejezzük a gyógyszer adását, ha kedvencünk már láthatóan jobban érzi magát?

Fontos, hogy a gyógyszert a javasolt ideig alkalmazzuk, még ha javulást tapasztalunk, akkor is. Bizonyos szereknek, például az antibiotikumoknak kell egy adott idő, míg megfelelően kifejtik hatásukat.

7. A felírt gyógyszer kölcsönhatásba léphet más szerekkel, amit az állat szed?

Bármilyen gyógyszert vagy akár természetes összetételű étrendkiegészítőt, gyógynövényt szed kedvencünk, arról tájékoztatni kell az állatorvost az újabb gyógyszer beadása előtt, mert a hatóanyagok befolyásolhatják egymást.

8. Mit tegyünk, ha gyógyszer mellékhatást észlelünk?

Ha észrevesszük kedvencünkön nem kívánt mellékhatást, tájékoztassuk az állatorvost, aki el tudja dönteni, hogy ez a reakció normális vagy komoly probléma. Súlyos esetben hívjunk állatorvost.

9. Hol tároljuk az állat gyógyszereit?

A legtöbb gyógyszert általában elegendő száraz, hűvös helyen tartani, egyes esetekben viszont hűtőbe kell tenni. Kérdezzük meg ezt is az állatorvostól, mert a helytelen tárolás ronthatja a gyógyszer hatékonyságát.

10. Vissza kell vinnem az orvoshoz ellenőrzésre?

Amennyiben laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek annak megállapítására, hogy kedvencünk meggyógyult-e, akkor feltétlenül. Egyéb esetekben is valószínű, hogy az orvos ismét meg szeretné vizsgálni az állatot, de előfordulhat, hogy telefonon keresztül is megbeszélhetjük a bekövetkezett javulást, és a gyógyszeradás beszüntetését.

Random Posts

 • Együnk több rostot, és éljünk tovább!

  A rostokban gazdag étrend bizonyítottan megnöveli az élettartamot. Nem az a feladatuk, hogy jóllakjunk tőlük, nem is az, hogy energiát […]

 • Nem kell más antioxidáns, ha van paradicsom!

  A paradicsomban található likopin, mely a zöldség piros színéért felelős, kétszer erősebb antioxidáns, mint például a C-vitamin. Spanyol kutatók most […]

 • Milyen kockázatokat rejt a zsírleszívás?

  A zsírleszívás a kozmetikai sebészet egyik legnépszerűbb formája. Világszerte már több millió emberen végezték el ezt a beavatkozást. A test […]

 • A leggyakoribb újévi fogadalmak – Hogyan tartsuk be őket?

  Sokunk életében az év vége az az időszak, amikor átgondoljuk és összegezzük magunkban, mit értünk el az elmúlt tizenkét hónapban, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.