Milyen élelmiszerekkel előzhetjük meg látásunk romlását?

Szemünk és látásunk épségének megőrzése három fő pilléren nyugszik: rendszeres szemvizsgálat, egészséges táplálkozás és a szem védelme a káros környezeti hatásoktól. Ezeket minden életkorban be kell tartani. A kor előrehaladtával a látás fokozatosan romolhat, a szembetegségek kezelés nélkül pedig vaksághoz is vezethetnek.

látás

A látás elvesztésének legfőbb kiváltó okai a zöldhályog, a  szürkehályog és az időskori makuladegeneráció.

A zöldhályog, más néven glaukóma valójában nem hályog. Ebben a betegségben a csarnokvíz elvezetése akadályba ütközik, és emiatt fokozódik a szem belnyomása. A nyomásemelkedés következtében károsodik a látóideg, melynek feladata, hogy az ideghártyáról (a retináról) szállítsa az agyba a látott információkat.

Leggyakrabban negyvenéves kor felett jellemző, és a kor előrehaladtával egyre gyakoribb az előfordulása. Kialakulásában kockázati tényezőt jelent az öröklött hajlam, a nagyfokú rövidlátás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás. Akár teljesen tünetmentesen is kezdődhet, később látásromlás és fejfájás jelezheti. Heveny formájában a szemek eresek, kivörösödöttek. A glaukómás roham során erős fejfájás és hányás jelentkezhet, mely kezelés hiányában fokozódhat.

Nagyon fontos a mihamarabbi felfedezése, kezelése műtéti úton (lézeres vagy mikrosebészeti eljárással) vagy szemcsepp használatával történik.

Az Európai Unióban a látáscsökkenés két legfőbb oka a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció (IMD), melyek összefüggésbe hozhatók az elhízással, a cukorbetegséggel, és az előrehaladott életkorral.

A szürkehályog a leggyakoribb szembetegség, melynek során a szemlencse elhomályosodik, ami megakadályozza, hogy a fénysugarak átjussanak rajta. Fokozatosan alakul ki, fájdalommentesen. A beteg csak azt veszi észre, hogy látása homályossá, foltossá válik. A kettős látás is az egyik jellemző tünete. 65 év felett egyre gyakoribb az előfordulása.

A makuladegenerációban szenvedőknél a középső látás romlik, azaz amit egyenesen magunk előtt látunk, homályossá válik, az egyenes vonalak hullámzónak látszanak, és a színlátás is romlik. Az ideghártyán található a sárgafolt (macula lutea), ennek közepén található az éleslátás helye, ami a legélesebb látást biztosítja. A degeneráció (szövetkárosodás, sorvadás) következtében a centrális, éleslátás képességét veszítjük el. Időskorban általában nem okoz vakságot, mert az oldalsó látás megmarad.

Kialakulásának oka nem pontosan ismert, valószínűleg szerepet játszanak benne genetikai tényezők és az időskor, a hosszantartó napfénynek való kitettség, az ásványi anyagok és vitaminok alacsony szintje, a magas vérnyomás és a dohányzás.

A testünkben minden szövet képes regenerálódni, kivéve az idegszövetet, ezért az idegszövet károsodásából eredő betegségeket nem lehet gyógyítani. A makuladegenerációt ezért fontos időben diagnosztizálni. Lézeres eljárással megelőzhető a további szövetkárosodás.

A szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásában nagy szerepe van az oxidatív károsodásnak, így az antioxidáns tápanyagoknak, vitaminoknak (A,C,E) komoly jelentőségük van a megelőzésben. A szervezetünkben nap mint nap keletkező káros szabad gyököket, melyek szemünkre is veszélyt jelentenek, az antioxidánsok képesek hatástalanítani.

Az A vitamin elővitaminjának a béta-karotinnak a legfőbb forrásai a sárga és piros színű zöldségek gyümölcsök. A provitaminjából a szervezetben jön létre az A vitamin. A C és az E vitamin is erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek. C vitaminban gazdagok a paradicsom, paprika, citrusfélék, fejes káposzta, az E vitamin kitűnő forrásai az olajos magvak és a növényi olajok.

A látásromlás megakadályozásában szintén fontosak a lutein és zeaxantin nevű színanyagok, melyek magas koncentrációban találhatóak a retinában. Ezek fogyasztása is indokolt a szem egészségének megőrzése szempontjából. Természetes forrásaik a kukorica, a spenót, a tojássárgája, a brokkoli.

Az omega-3 zsírsav szintén retinavédő hatású, szervezetünkben az egyik legnagyobb koncentrációban itt fordul elő. Segítségével késleltethető a makuladegenreáció kialakulása.

 

Szemünk egészsége szempontjából a legfontosabbak tehát:

–         a rendszeres napi zöldség és gyümölcsfogyasztás, főleg a sárga, piros és

mélyzöld színűek

–         a káros napsugarak ellen UV-szűrős napszemüveg viselése

–         dohányzás elhagyása

–         rendszeres szemellenőrzés

–         vérnyomás- és vércukorszint ellenőrzése

A cikkben szereplő kutatási eredmény adatok forrása:“The European Food Information Council (EUFIC): “www.eufic.org”

Random Posts

 • A levegőből számolják az elefántokat Kenyában

  A Tsvao Nemzeti Park az orvvadászok hátborzongató mészárlásának színhelye volt az elmúlt évben, ezért Kenyában most intenzív erőfeszítéseket tesznek az […]

 • Mit okozhat a szervezetben a rézhiány?

  A szervezetünkben kb. 80-120 mg réz található. Rézben leggazdagabb szervünk a máj, de szemünkben, szívünkben, agyunkban és izomzatunkban is megtalálható. […]

 • Pirított paprika és paradicsom tojással

  2 tojáshoz vágjunk kockára egy kis fej paradicsomot és egy kisebb paprikát. Olajon pirítsuk meg őket kissé, majd öntsük rá […]

 • Jennifer Ehlét nem lehet beskatulyázni

  Jennifer Ehle valószínűleg legismertebb szerepe Elizabeth Bennet megformálása az 1995-ben készült ’Büszkeség és balítélet’ című sorozatban. A film sikere ellenére […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.